ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Φοροκαταιγίδα" ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου

08:30 - 30 Σεπ 2015 | Οικονομία
"Φοροκαταιγίδα" ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου
"Βαρύς" είναι ο λογαριασμός των φόρων του 2015 που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυρία, καθώς σε αυτούς προστίθενται και αυτοί του νέου Μνημονίου. Συγκεκριμένα, μέσα σε 30 μόλις ημέρες, από σήμερα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να καταβληθούν στην εφορία επιπλέον 2,5-3 δισ. ευρώ συνολικά.

Σε αυτά δεν υπολογίζονται και η αύξηση του ΦΠΑ που θα πληρώσουν οι κάτοικοι στα νησιά του Αιγαίου ή οι οικογένειες με παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

Πιο αναλυτικά, πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουν περί τα 1,8 δισ. ευρώ για τη δόση του φόρου εισοδήματος. Σε αυτό δεν υπολογίζονται καν τα πρόσθετα εκκαθαριστικά που θα λάβουν μέχρι τις 16 Οκτωβρίου όσοι θα πληρώσουν τη νέα εκκαθάριση με την επιπλέον έκτακτη εισφορά από αυτή που ανέγραφαν τα αρχικά εκκαθαριστικά, την επιπλέον προακαταβολή φόρου (για το 2016) σε αγρότες κλπ ή τον επιπλέον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν οχήματα μεγάλου κυβισμού ή πισίνα.

Σήμερα 30 Σεπτεμβρίου επίσης λήγουν και θα πρέπει να πληρωθούν στην εφορία δόσεις χρεών και από άλλους 800.000 φορολογουμένους. Να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά τα χρέη δεν μπορούν να πληρωθούν από τους οφειλέτες και, καθώς οι ρυθμίσεις Βαλαβάνη με τα 20 ευρώ το μήνα δεν υπάρχουν πια, το υπουργείο Οικονομικών θα αναζητήσει τα λεφτά αυτά με κατασχέσεις εξπρές, όπως προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.

Παράλληλα, οι συνολικά 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ακόμη, τα οποία αντιστοιχούν στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου.

Σε σχέση με πέρυσι, η μόνη ελάφρυνση που θα υπάρξει, αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, είναι η έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα, έκπτωση 50% για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα ή απαλλαγή για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.