ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μνημόνιο-Ασφαλιστικό: Αυτό είναι το σχέδιο για τις συντάξεις

10:14 - 04 Οκτ 2015 | Οικονομία
Μνημόνιο-Ασφαλιστικό: Αυτό είναι το σχέδιο για τις συντάξεις
Ριζικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό φέρνει το τρίτο μνημόνιο το οποίο θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή μέσα στον Οκτώβριο.

Νέα μέτρα τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για τις συντάξεις και καθοριστικές για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αποφάσεις για το Ασφαλιστικό, καλείται να λάβει από τα μέσα του Οκτωβρίου και το αργότερο έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση.

Με βάση τη 3ο Μνημόνιο που δεσμεύει τη χώρα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει όσα ψηφίστηκαν το καλοκαίρι («μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, απονομή νέων χαμηλότερων κατώτατων συντάξεων χωρίς το προνοιακό τμήμα έως τα 67) και, ταυτόχρονα, να υλοποιήσει προαπαιτούμενα.

Το κόστος των νέων μέτρων ανεβαίνει, καθώς αντίστοιχα, αναζητούνται ισοδύναμα και για την μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Να σημειωθεί ότι συνολικά, από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα (αύξηση ιατροφαρμακευτικής εισφοράς από 4% στο 6% στις κύριες και επιβολή αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές, σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και περικοπή του κατώτατου ορίου συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν πριν από τη συμπλήρωση των 67) από τον Ιούλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016, εκτιμάται ότι εξοικονομούνται σωρευτικά, 1,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,3 δισ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ).

Συνεπώς, αναζητούνται μέτρα που έως το τέλος του 2016 θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση περίπου 900 εκατ. ευρώ, εκτός από τα ισοδύναμα για ρήτρα και απόφαση του ΣτΕ. Τα οποία αναζητούνται μέσα από τη θέσπιση ενιαίων κανόνων που εκτιμάται θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς περίπου 500.000 ασφαλισμένων, ηλικίας 50 ετών και άνω, που απασχολούνται κυρίως σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, τόσο ως προς το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και ως προς το ύψος της σύνταξης.

Αναλυτικά, η επιβολή ενιαίων κανόνων θα αφορά ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που ενδέχεται να υποστούν μειώσεις έως και 10%, εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και δημόσιο τομέα με αντίστοιχες περικοπές, καθώς και δημοσιογράφους, καθώς εφόσον έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από το 1992, έχουν ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από 77%, σε αντίθεση με τους νέους ασφαλισμένους (από το 1993 και μετά) για τους οποίους το ποσοστό αναπλήρωσης δεν ξεπερνά το 68,5%.

Βέβαια, αλλαγές αναμένονται και στο ύψος των εισφορών, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να μειωθούν έως και 40% , με αποτέλεσμα τελικά, η εξοικονόμηση από τις παραπάνω παρεμβάσεις να περιορίζεται σημαντικά. Περικοπές περιμένουν και τους ήδη συνταξιούχους με το σενάριο που φαίνεται πως προκρίνεται να αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων προκειμένου να αποφευχθούν νέες δικαστικές διενέξεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.