ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα "κρυφά" μέτρα που θα καλύψουν τα κενά του προϋπολογισμού

08:21 - 07 Οκτ 2015 | Οικονομία
Τα "κρυφά" μέτρα που θα καλύψουν τα κενά του προϋπολογισμού
Εκτός από τα μέτρα λιτότητας 6,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2016, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού "κρύβει" ακόμα περισσότερα, με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να αναπληρώσει έσοδα που έχει υπολογίσει αλλά δύσκολα θα "βγουν".

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά αφορούν σε φόρους στους αγρότες, στην κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για όσους βγάζουν από 800 ευρώ καθαρά το μήνα και στους οφειλέτες του δημοσίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να βρει τα χρήματα αυτά και από την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Γεγονός είναι ότι στη βάση του νέου προϋπολογισμού βρίσκεται η πρόβλεψη ότι το 2016 θα εισπραχθεί μισό δισ. παραπάνω από όσα υπολογίζεται να εισπραχθούν φέτος, παρότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερη ύφεση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει επιπλέον 0,8% (σχεδόν μισό δισ. ευρώ) όταν το 2016 το ΑΕΠ θα μειώνεται κατά 1,3% επιπλέον. Υπολογίζει να εισπράξει συνολικά 19 δισ. από άμεσους φόρους του 2016, άλλα 24,9 δισ. από έμμεσους φόρους κατανάλωσης κλπ, αλλά και 1 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ στο πρώτο δίμηνο του 2016 (που θα προσμετρηθεί όμως δημοσιονομικά στο 2015).

Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει τα κενά που θα προκύψουν με άλλα, απροσδιόριστα προς το παρόν, μέτρα. Τέτοια, για παράδειγμα, είναι τα εξής:

- Η σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης ειδικής φορολόγησης των αγροτών.

- Η κατάργηση του αφορολογήτου, η αύξηση των συντελεστών και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, για όσους δηλώνουν από 12.000 ευρώ το χρόνο.

- Το κυνήγι μεγαλοφειλετών, με προτεραιότητα στις κατασχέσεις για όσους χρωστούν από 70.000 ευρώ και άνω, αλλά και με δημόσια διαπόμπευση των ονομάτων τους.

- Κυνήγι μικροφειλετών, με κατάργηση του ανωτάτου ορίου του 25% επί των μισθών και συντάξεων αλλά και παράλληλη μείωση του ακατάσχετου ορίου στα 1.000 ή 1.250 ευρώ μόλις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.