ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank: Τι λέει στους ξένους επενδυτές για Οικονομία και Τράπεζες

12:16 - 07 Οκτ 2015 | Οικονομία
Eurobank: Τι λέει στους ξένους επενδυτές για Οικονομία και Τράπεζες
Πρόβλεψη για ύφεση 1%-1,5% το 2015 έναντι εκτίμησης της Κομισιόν για ύφεση 2,3% φέτος, κάνει η Eurobank κατά τις παρουσιάσεις που πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες υψηλόθαμα στελέχη του Ομίλου σε ξένους επενδυτές.

Για το 2016 και έναντι πρόβλεψης της Κομισιόν για ύφεση 1,3%, η Eurobank δίνει ένα εύρος εκτίμησης για ύφεση στο 1,3% - 1,8%. Για το 2017 η Eurobank προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2,5% έναντι της Κομισιόν που προβλέπει ανάπτυξη στο 2,7%.

Στα προσδοκώμενα οφέλη για τις τράπεζες από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, η Eurobank περιλαμβάνει α) την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, β) τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και γ) την ώθηση στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις.

Στην παρουσίασή της η Eurobank επισημαίνει την δυναμική της άπλετης ρευστότητας από την Ε.Ε. μέσω των δομικών ταμείων και το νέο πρόγραμμα εξυγίανσης (70 διs. ευρώ μέχρι το 2020). Όπως εκτιμά, θα δοθεί έμφαση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα για τη μεσοπρόθεσμη ώθηση του ΑΕΠ, ενώ προβλέπει ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων. Η τράπεζα επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθούν οι επενδύσεις, οι οποίες το 2014 κινήθηκαν μόλις στο 11,5% του ΑΕΠ, χαμηλότερα επίπεδα από το 1960. Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι πρέπει να συγκλίνει ή και να ξεπεράσει τον μέσο όρο στην ευρωζώνη, δηλαδή το 20% του ΑΕΠ. 

Η Eurobank βλέπει επίσης σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς σήμερα αυτές αντιστοιχούν στο 32% του ΑΕΠ (2014) έναντι μέσου όρου της Ευρωζώνης στο 46%.

Στην παρουσίασή της στους ξένους επενδυτές, η Eurobank επισημαίνει επίσης την αύξηση των καθυστερούμενων δανείων τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της τραπεζικής αργίας. Μετά το άνοιγμα των τραπεζών, οι πληρωμές αποκαταστάθηκαν με ταχύ ρυθμό. Η τράπεζα εκτιμά, τέλος, ότι οι επιπτώσεις των capital controls θα αποδειχτούν ηπιότερες των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ στα "θετικά" τους επισημαίνει την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της χρήσης καρτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.