ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντράγκι: Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο QE

14:16 - 12 Νοε 2015 | Οικονομία
Ντράγκι: Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο QE
Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ενώπιον της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις.

Ερωτηθείς από ευρωβουλευτή της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις αυτές, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι για να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE της ΕΚΤ θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής, να τηρεί τους στόχους αυτού του προγράμματος, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται σήμερα και να έχει την ανάλογη πιστοληπτική ικανότητα αυτός που εκδίδει τα ομόλογα.

Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι σχολίασε ότι τα  κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίζονται, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός bail in στην Ελλάδα. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε εκτιμήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πιθανότατα το σύνολο της βοήθειας των 25 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι, αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι χρειάζεται να υπάρξουν ενέργειες ώστε να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ρόλος της ΕΚΤ στην τρόικα «δεν θα διαρκέσει για πάντα».

Όσον αφορά στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), o Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επανεξετασθεί εάν θα πρέπει να παραμείνει εργασία των εθνικών κεντρικών τραπεζών ή θα πρέπει να γίνει μέρος του ευρωσυστήματος.

Έτοιμη να δράσει η ΕΚΤ

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε για μια ακόμα φορά την ετοιμότητα της ΕΚΤ να δράσει, ενώ σημείωσε ότι οι ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός θα ανακάμψει με βιώσιμο τρόπο έχουν αποδυναμωθεί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντράγκι υποστήριξε ότι «αν και  η ανάκαμψη σταδιακά θα ενισχύσει την τάση του πληθωρισμού, η παρατεταμένη οικονομική αδυναμία των τελευταίων ετών συνεχίζει να επιβαρύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των ονομαστικών μισθών, και αυτό θα μπορούσε να μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές στη συνέχεια».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι για να είναι αποτελεσματική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, είναι σημαντικό να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά και να λαμβάνει υπ' όψιν τις απόψεις τους,

Μάλιστα, ο Ντράγκι επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα επανεξεταστεί η νομισματική πολιτική και ότι τα δεδομένα δείχνοουν ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης προχωρά με μέτριο βαθμό.

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης διαβεβαίωσε ξανά ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών και ότι αν αυτή κινδυνεύσει η τράπεζα θα αναλάβει δράση με όλα τα εργαλεία που διαθέτει.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:59 - 12 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.