ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σφίγγουν τα λουριά» στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά…

09:13 - 25 Νοε 2015 | Οικονομία
«Σφίγγουν τα λουριά» στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά…
Αρχίζουν, υποθετικά και θεωρητικά, να «τρέχουν» στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς αλλά η απτή πραγματικότητα είναι ότι για φέτος το… ταμείο εμφάνισε πενιχρά έσοδα.

Τα λιγότερα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις συγκέντρωσε το Δημόσιο κατά τη φετινή χρονιά, καθώς σύμφωνα με το κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού 2016, τα χρήματα που εισπράχθηκαν από την παραχώρηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων διαμορφώνονται σε μόλις 259 εκατ. ευρώ, απόρροια προφανώς και των πολύμηνων καθυστερήσεων, της παλινωδίας των αρμοδίων, των αναβολών και γενικότερα της φιλοσοφίας περί «κράτους» που διέπει το κυβερνητικό σχήμα.

Για το 2016, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έσοδα ύψους 2,3 δισ. ευρώ, την ώρα που αγνοείται η τύχη του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων που έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει, σύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο λόγος για το νέο Ταμείο του οποίου υποτίθεται ότι… ενορχηστρωτής ετέθη ο κ. Κιμ, ο γνωστός σύμβουλος του πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, που έμεινε στις υπηρεσίες και τον νυν υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

Θεωρητικά, για να επιστρέψουμε στο θέμα των εσόδων και των διαγωνισμών, πέρα από την ολοκλήρωση δράσεων όπως του Αστέρα και του Ελληνικού, όπου υπάρχουν προβλήματα και αρρυθμίες, υποτίθεται ότι το δημόσιο πρέπει να προωθήσει διαδικασίες για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Rosco, ενώ πλέον οι θεσμοί πιέζουν και για τον ΑΔΜΗΕ.

Το πιο πιθανό βέβαια είναι το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκώμενων εσόδων να προέλθει από την ολοκλήρωση της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport έναντι 1,3 δις ευρώ, την πώληση του ΔΕΣΦΑ, από κάποια ακίνητα κ.λπ.. Γιατί όποιος περιμένει γρήγορες διαδικασίες, τότε μάλλον θα απογοητευθεί, βάσει τουλάχιστον όσων έχουμε δει την τελευταία 5εατία, ιδίως δε φέτος. Εκτός αν προκύψει κάποιο θαύμα.

Πάντως, φαίνεται ότι κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ ζορίζονται από τις εξελίξεις, τις «τρύπες» και τις δεσμεύσεις του μνημονίου, αναζητούν πλέον επιπλέον αποτιμητές για τους διαγωνισμούς που «τρέχουν», ωστόσο, μένει να φανεί πως θα προχωρήσουν οι διαδικασίες όταν μεταξύ όσων εγείρουν ενστάσεις είναι και υπουργοί που δεν ήθελαν τις αποκρατικοποιήσεις και ακόμα δεν τις πιστεύουν.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 25 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.