ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσοτουρκική κρίση: Καραδοκεί για ευκαιρίες η ελληνική τουριστική βιομηχανία

13:21 - 25 Νοε 2015 | Οικονομία
Ρωσοτουρκική κρίση: Καραδοκεί για ευκαιρίες η ελληνική τουριστική βιομηχανία
Η γεωπολιτική φουρτούνα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου «αναγκάζει» την ελληνική τουριστική βιομηχανία να ανασυνταχθεί και να χαράξει στρατηγική αφενός κλίματος ασφάλειας στην εγχώρια αγορά αλλά και αξιοποίησης της ευκαιρίας για προσέλκυση τουριστών ειδικά από τη ρωσική αγορά. Κι αυτό την ώρα που έχει καταγράψει σημαντική απώλεια εσόδων λόγω εμπάργκο και ρωσικής οικονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής (εννιάμηνο) υπολογίζεται ότι η πτώση του εισερχόμενου ρωσικού τουρισμού ανέρχεται στο -69% στις εισπράξεις (μόλις 341,8 εκατ, ευρώ από 1.103,8 πέρυσι την ίδια περίοδο) και -62% στις επισκέψεις (441,3 χιλιάδες από 1.163,7 χιλιάδες πέρυσι).

H ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικές δυνάμεις και η παρότρυνση της Μόσχας προς τους Ρώσους τουρίστες να αποφεύγουν την Τουρκία αυτόματα φέρνει Ελλάδα και Κύπρο στο προσκήνιο. Ήδη βέβαια στην Κύπρο πολλές μονάδες παρέτειναν τη λειτουργία τους μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο ρώσικο αεροπλάνο στο Σινά και υποδέχτηκαν Ρώσους τουρίστες. Είναι ενδεικτικό ότι ξενοδοχεία στη Λεμεσό, όπως το Atlantica Mira Mare, λειτουργούν με υψηλές πληρότητες λόγω του κύματος φυγής από την Αίγυπτο πολλών τουριστών. Αυτό άλλωστε διαπίστωσε από πρώτο χέρι το Reporter σε πρόσφατη δημοσιογραφική αποστολή στο νησί της Αφροδίτης.

Στο φόντο και των τελευταίων εξελίξεων στις ρωσοτουρκικές σχέσεις η ελληνική βιομηχανία εξετάζει πιθανές ευκαιρίες. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης αναρωτιέται στο twitter αν η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί αυτής της κατάστασης. «Μας δίνεται τώρα δυνατότητα με κατάλληλες κινήσεις να ανακτήσουμε το 16 έως 1 δις απολεσθέντων τουριστικών εσόδων από Ρωσία. Θα τις κάνουμε;» σχολιάζει και το ερώτημα είναι βέβαια τι μέτρα λαμβάνονται και τι στρατηγική χαράζεται για να αξιοποιηθεί η ρωσοτουρκική διένεξη. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα παραμείνει μία «όαση σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του ρωσικού τουριστικού ρεύματος προς την Τουρκία απειλεί με απομείωση κατά 4 δις. δολάρια των τουριστικών εσόδων από τη Ρωσία ετησίως. Μόνο το 2014, πάνω από 4,48 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία, φέρνοντας σε έσοδα περίπου 4 δις δολ όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία ή το 12% των συνολικών τουριστικών εσόδων της χώρας (34,3 δις. δολάρια έσοδα, από 40 εκατ. τουρίστες).

Ήδη μετά τη ματαίωση της επίσκεψης στην Άγκυρα του Ρώσου υπ. Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ ήλθαν ανακοινώσεις ρωσικών πρακτορείων. Το Rostourism συστήνει την αναστολή των πωλήσεων τουριστικών πακέτων προς την Τουρκία ενώ σύμφωνα με το Τass το ρωσικό το Natali Tours ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων προς την Τουρκία στο εγγύς μέλλον. Όλα αυτά έρχονται σαν συνέχεια μιας μείωσης κατά 19,5% (678.086) της ροής Ρώσων τουριστών το πρώτο δεκάμηνο του 2015 σε σύγκριση με πέρυσι.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:35 - 25 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.