ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών: Επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξήγγειλε ο Βούτσης

16:54 - 10 Δεκ 2015 | Οικονομία
Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών: Επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξήγγειλε ο Βούτσης
Την συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποτιμηθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής θα πραγματοποιηθεί ύστερα από την επιστολή που έστειλε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προς τις τράπεζες προκειμένου να υπάρξει αποτίμηση των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πόλωση ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, ωστόσο, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος εάν υπάρξει προηγουμένως απόφαση της κυβέρνησης ή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ρόλος της επιτροπής θα είναι μονάχα η αποτίμηση των ανακεφαλαιοποιήσεων από την περίοδο Αλογοσκούφη και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθεση να αποδοθούν ευθύνες.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την ανασυγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου καθώς με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσθηκε από την Βουλή, το Ε.Σ.Ρ. διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αδειοδότηση των καναλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ουσιαστικά προανήγγειλε πως εάν η υπόθεση του Ε.Σ.Ρ. οδηγηθεί σε αδιέξοδο για τον διορισμό των νέων μελών του οργάνου τότε θα υπάρξει αφαίρεση της αρμοδιότητας διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες από το Ε.Σ.Ρ. και θα ανατεθεί σε άλλο κυβερνητικό όργανο.

«Εμείς θέλουμε να πάμε με το γράμμα του νόμου, αλλά αν δεν γίνει αυτό εφικτό θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία στις αρχές του χρόνου τόσο για το ΕΣΡ όσο και για το ΑΣΕΠ. Το Σύνταγμα δεν επιβάλει στο ΕΣΡ να κάνει την διαγωνιστική διαδικασία», υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μεταβολές ως προς την σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεχίσει την διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, σημειώνοντας μάλιστα πως αν χρειαστεί να κληθεί στην επιτροπή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας τότε αυτός θα παραστεί καθώς, όπως ενημέρωσε ο κεντρικός τραπεζίτης τον πρόεδρο της Βουλής σε πρόσφατη συνάντηση, δεν είναι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο.

Για το ζήτημα των «πόθεν έσχες» ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση και για άλλες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών προκειμένου να δημοσιεύονται οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» τους. Ξεκαθάρισε όμως, πως «αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία θα παραμείνουμε στο καθεστώς που ισχύει και θα δημοσιοποιούνται μόνο τα πόθεν έσχες των πολιτικών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.