ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ασφυκτικό πρέσινγκ στους δανειολήπτες-Στοχοποιείται η πρώτη κατοικία

09:34 - 26 Ιαν 2016 | Οικονομία
Τράπεζες: Ασφυκτικό πρέσινγκ στους δανειολήπτες-Στοχοποιείται η πρώτη κατοικία
Μέσα στο επόμενο δίμηνο οι τράπεζες θα αποστείλουν νέο γύρο επιστολών με τις οποίες θα καθιστούν σαφές ότι όποιος δεν προβεί σε ρύθμιση του δανείου του, ο πλειστηριασμός του ακινήτου του θα είναι μονόδρομος.

Ήδη στα τέλη του 2015 οι τράπεζες απέστειλαν στους δανειολήπτες τις πρώτες επιστολές με τις οποίες τους καλούσαν να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους εφόσον βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 30 ημερών. Οι επιστολές αυτές μάλλον… πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων από τη συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό, σχεδόν 80%, όντως αδυνατεί να καταβάλει τις δόσεις του ή έστω πιέζεται λόγω των συνθηκών.

Ωστόσο, οι τράπεζες επανέρχονται σταδιακά πιέζοντας περαιτέρω τους δανειολήπτες. Μπορεί οι τράπεζες κυρίως να «καίγονται» για τη διευθέτηση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων, πλην όμως αργά ή γρήγορα θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν επίσης ότι από το σύνολο των περίπου 70 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών βρίσκονται δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ, και από αυτά το 30% θα μπορούσε να επανέλθει σε ομαλή αποπληρωμή.

Τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αποτελούν «αγκάθι» για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με την επίλυσή τους να συνδέεται και με… κοινωνικά κριτήρια, τα οποία εκμεταλλεύεται πληθώρα στρατηγικών κακοπληρωτών. Τραπεζίτες και ΤτΕ υπολογίζουν πως ένα 20% των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, έχουν τη δυνατότητα της αποπληρωμής. Ωστόσο, αρνούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με συνέπεια να καταγράφονται ως «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που ποντάρουν στο ότι οι τράπεζες δεν θα επιδοθούν σε μαζικούς πλειστηριασμούς.

Πάντως, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες δεν έχουν οικονομικό συμφέρον να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η κάθε τράπεζα θα βρισκόταν με δεκάδες χιλιάδες ακίνητα προς εκπλειστηρίαση, επωμιζόμενη υψηλότατο κόστος. Και μπορεί οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων να μπουν στην ατζέντα των τραπεζών από το 2017, όμως, η διαχείριση και των «κόκκινων» δανείων ιδιωτών θα γίνει πολύ πιο ενεργητική, με τη «δαμόκλειο σπάθη» των πλειστηριασμών να βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια οφειλετών που ανήκουν στην τάξη των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει σχεδόν 30.000 δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να ρυθμίσουν το δάνειό τους.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 11:15 - 26 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.