ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση συντάξεων προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας

17:07 - 10 Φεβ 2016 | Οικονομία
Μείωση συντάξεων προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας
Περικοπή των συντάξεων, ως προσφορότερο μέτρο για την ελληνική οικονομία, εισηγείται στην κυβέρνηση ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία του με την συμφωνηθείσα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Την ίδια ώρα αφήνοντας αφενός μια χαραμάδα αισιοδοξίας, εκτίμησε ότι «η απόσταση από την έξοδο είναι μικρή» και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να υπερψηφίσει γρήγορα όλα τα συμφωνημένα μέτρα και τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρωθεί ταχέως η αξιολόγηση και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα, ενώ αφετέρου, προειδοποίησε ότι η πρόβλεψη για ανάκαμψη στο β΄ εξάμηνο υπόκειται σε κινδύνους.

 

Αδικούμε τη νέα γενιά

 

«Καταβάλουμε για συντάξεις το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ» διαπίστωσε εισαγωγικά παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Και πρόσθεσε χωρίς υπεκφυγές:

 

«Υπερπροστατεύουμε την Τρίτη ηλικία σε βάρος των νεότερων γενεών. Είναι πολύ μεγάλη η δαπάνη των συντάξεων, με συνέπεια να περιορίζονται οι δυνατότητες για οικογενειακές παροχές, στήριξη ανέργων και προγράμματα επιμόρφωσης».

 

Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος λέγοντας στη συνέχεια: «Κανείς δε θέλει μείωση συντάξεων, αλλά πρέπει να επιλέξουμε το μέτρο εκείνο με το μικρότερο δυνατό κόστος για την ελληνική Οικονομία. Η λύση και για το Ασφαλιστικό, δε βρίσκεται στην αύξηση των φόρων και των εισφορών, αλλά στη μείωση των δαπανών».

 

Ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση γης

 

Το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα, υπογράμμισε εμφατικά, είναι η ανάπτυξη, αλλά για να δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη ζωτική σημασία των ιδιωτικοποιήσεων, των φορολογικών κινήτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών, διαπιστώνοντας εμμέσως, απουσία πολιτικής βούλησης. «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το όπλο των ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση» σχολίασε.

 

Στο σημείο αυτό μάλιστα δε δίστασε να παρατηρήσει «υπολειπόμαστε σε διαρθρωτικές αλλαγές. ΟΙ μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και η ένταση του ανταγωνισμού δεν είναι η πρέπουσα, η μείωση του κόστος εργασίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ απαιτείται η καλλιέργεια ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος για να έλθουν επενδύσεις. Υπάρχει διάθεση για επενδύσεις στη χώρα από πολύ αξιόπιστους φορείς, ώστε να συνεχιστεί ο δρόμος που άνοιξε με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, της συμφωνίας ΟΛΠ- Cosco, του Αστέρα Βουλιαγμένης και του ΟΔΙΕ».

 

Ο κ. Στουρνάρας, συνέστησε την κυβέρνηση να μην διστάζει να επενδύει στην κρατική γη. «Κράτος και Εκκλησία έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν εξαιτίας των περιορισμών στις χρήσεις γης», είπε χαρακτηριστικά.

 

Σχολιάζοντας την αβελτηρία των τελευταίων χρόνων στην εφαρμογή των συμφωνημένων προγραμμάτων αναγνώρισε απερίφραστα ότι «περισσότερο φταίμε εμείς παρά η συνταγή» και στο ίδιο μήκος πρόσθεσε «είναι λάθος ότι δεν αποδεχθήκαμε ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία και απαραίτητα και ότι δεν μας τα επιβάλλουν οι δανειστές».

 

Κόκκινα Δάνεια- Ανακεφαλαιοποίηση

 

Ο διοικητής της ΤτΕ παρατήρησε ότι το ισχύον καθεστώς προστασίας για τα κόκκινα δάνεια είναι επαρκές και ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα θα είναι απολύτως έτοιμη εντός του μήνα να αδειοδοτήσει όσους εξειδικευμένους οργανισμούς θα αναλάβουν την διαχείρισή τους εντός του εγχώριου νομικού πλαισίου. Η ΤτΕ, όπως είπε θέτει τριμηνιαίους στόχους για τη βελτίωση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ενώ εξήγησε ότι το 2016 δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση «και σίγουρα δε θα χρειαστεί ποτέ ξανά αν τα πιστωτικά ιδρύματα κάνουν καλή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

 

Η υποχρέωση των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους, σε συνδυασμό με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που συνδέεται με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη νομοθεσία που ορίζει τους όρους για την προστασία από τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν θετικά στη σταδιακή υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Στουρνάρα, είναι απαραίτητη η συνέχιση της συντηρητικής πολιτικής των τραπεζών, όσον αφορά το σχηματισμό προβλέψεων, και η διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα αρκούντως υψηλότερα των ελαχίστων που καθορίζουν οι εποπτικοί κανόνες.

 

Σε ο,τι αφορά τους κεφαλαιακούς ελέγχους, παραδέχθηκε αφοπλιστικά «δεν ξέρω πότε θα έλθει η ποσοτική χαλάρωση», η οποία, όπως τόνισε προϋποθέτει την χρησιμοποίηση ως υποθήκη των ελληνικών ομολόγων για χρηματοδότηση, τον βαθμό εμπιστοσύνης, την γενικότερη αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και τον επαναπατρισμό των καταθέσεων. Υπογράμμισε πάντως, ότι οι επιπτώσεις στις εισαγωγικές επιχειρήσεις, όπως επιβεβαιώνουν οι εγκρίσεις της ΤτΕ, «είναι μικρές».

 

Κατάρρευση Χρηματιστηρίου

 

Σε μετριοπαθείς κλίμακες ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι δεν προκλήθηκαν ζημίες στην κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών. Θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια που θα έχει η κρίση και τις πιθανές ζημίες στις υποθήκες τα ων χαρτοφυλακίων, ανέφερε.

 

Προσφυγικό

 

Με βάση εκτιμήσεις της Τράπεζας, το 2016 η προσφυγική κρίση, η οποία επιβαρύνει κυρίως τις χώρες διέλευσης από τις χώρες τελικού προορισμού, ανέφερε ότι θα κοστίσει περί τα 600 εκ. ευρώ. Ενώ για το ενδεχόμενο πιθανής εξόδου από τη Sengen , είπε πως η ΤτΕ δεν έχει εκπονήσει μέχρι στιγμής κάποια μελέτη. Αναφέρθηκε όμως σε σχετική μελέτη της Γαλλίας, η οποία υπολόγισε ότι το κόστος για την ίδια από ενδεχόμενη έξοδο θα κυμανθεί στα 100 δις ευρώ.

 

Να διδαχθούμε από το παρελθόν

 

«Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν σε αδιέξοδο. Κάθε ώρα που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, το κλίμα επιβαρύνεται», συνέστησε ο κ. Στουρνάρας στην αρχή της ομιλίας του.

 

Σημείωσε δε, ότι η συμφωνία με τον ESM μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης και να διευκολύνει σημαντικά την άσκηση μιας οικονομικής πολιτικής, που θα επιδιώξει την ταχύτερη δυνατή επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η συμφωνία με τον ESM και η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν, τουλάχιστον σε αυτή τη μορφή, εάν δεν είχαν αντιμετωπιστεί τα προηγούμενα χρόνια οι μακροοικονομικές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας.

 

«Η βαθμιαία αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης είχε ως αποτέλεσμα την έστω και μικρή επιστροφή των καταθέσεων», σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας. Περισσότερα των 2 δισεκ. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα από την 20ή Ιουλίου 2015, όταν καταργήθηκε η τραπεζική αργία, μέχρι σήμερα.

 

Επιπλέον, όπως πρόσθεσε «μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Χρηματοδότησης (ELA), όπως φαίνεται από τη μείωση του ανωτάτου ορίου του από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα κατά περίπου 19 δισ. ευρώ. Η μείωση του ανώτατου ορίου του ELA αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

 

Γ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.