ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: Αμετακίνητοι οι Θεσμοί στο άνοιγμα των πωλήσεων δανείων

09:10 - 18 Μαρ 2016 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση: Αμετακίνητοι οι Θεσμοί στο άνοιγμα των πωλήσεων δανείων
Στην εφαρμογή του «Κυπριακού μοντέλου» στη διαχείριση των κόκκινων δανείων εμμένουν συντονισμένα οι Θεσμοί ζητώντας την απελευθέρωση της δυνατότητας πωλήσεών τους σε επενδυτικά σχήματα.

Σημειωτέον ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήταν εκείνη που διαχειρίστηκε το θέμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο φόντο αυτό το μόνο που θέτουν σε διαδικασία προστασίας είναι όσα είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία νοικοκυριών. «Ζητούν να πωλούνται τα πάντα. Όλα  τα δάνεια  με εξαίρεση ένα  μέρος που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία», δήλωσε ο υπουργός  Οικονομίας  Γιώργος Σταθάκης αργά το βράδυ της Πέμπτης μετά το πέρας της συνάντησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η απόσταση είναι μεγάλη αν και αναγνώρισε ότι έχουν γίνει μικρά  βήματα σύγκλισης ώστε να παραμείνουν εκτός από την πώληση κάποιες κατηγορίες δάνειων. Ο  υπουργός διευκρίνησε, μάλιστα, ότι οι θεσμοί έχουν απόλυτα κοινή γραμμή σημειώνοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί  το Σάββατο.

Η ελληνική  πλευρά έχει προτείνει να μην βγαίνουν προς πώληση τα στεγαστικά και να διατηρηθεί η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών δανείων με όριο τα 20.000 ευρώ. Κάτι που όμως συναντά την πλήρη αντίδραση του κουαρτέτου.

Ακόμα, όμως, και στην πρόταση που είναι στο τραπέζι για διατήρηση έως το 2018 της εξαίρεσης από την πώληση σε εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων που είναι συνδεδεμένα με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει συμφωνία των θεσμών όπως και σε μια συμβιβαστική πρόταση για απελευθέρωση υπό προϋποθέσεις και με κριτήρια  των πωλήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:20 - 18 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.