ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλεια κυριαρχίας για 99 χρόνια φέρνει το υπερταμείο

09:10 - 20 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Απώλεια κυριαρχίας για 99 χρόνια φέρνει το υπερταμείο
Σε συνθήκες ακραίας πολιτικής οξύτητας συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα νέα επαχθή μέτρα που αυξάνουν υπέρμετρα τους συντελεστές φορολόγησης σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις καθώς και τον μηχανισμό δημοσιονομικής σταθερότητας.

Μέσα σε ένα κείμενο χιλιάδων σελίδων που ουδείς βουλευτής δύναται ούτε καν να διαβάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ θεσπίζει νέους βαρύτερους φόρους και παραχωρεί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για 99 έτη, προκαλώντας πολιτικό σοκ.



Είναι τόσο ισχυρή η αρνητική έκπληξη που προκαλεί αυτή η διάταξη, προϊόν «σκληρής διαπραγμάτευσης» κατά την κυβερνητική γραμμή, ώστε ελάχιστοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την υπερασπίζονται, ενώ κάποιοι στην αντιπολίτευση προειδοποιούν πως θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες.

Όλες οι μεγάλες ΔΕΚΟ και το σύνολο σχεδόν της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες 70.000 ακινήτων, θα μεταβιβαστούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., που θα εποπτεύεται από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Στη Βουλή προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων όταν έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να αποκρύψει το γεγονός, αποφεύγοντας να καταθέσει τα σχετικά παρατήματα.

 


Το Μαξίμου από την πλευρά του, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις βαρειές εντυπώσεις εξέδωσε άτυπη ενημέρωση στην οποία κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιδίδεται σε σπέκουλα» και ισχυρίζεται ότι:


«Tα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη. Είναι απολύτως σίγουρο ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν.

 


Σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους, τα έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ταμείου θα αποδοθούν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις. Αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές προτάσεις των θεσμών».


Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.