ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Προ των πυλών ο Αναπτυξιακός

20:02 - 24 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Σταθάκης: Προ των πυλών ο Αναπτυξιακός
Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας το απόγευμα στο συνέδριο του ΣΕΒ για την ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε δε την κατάθεσή του και τη συζήτηση που θα γίνει ως ένα από Τα σημεία αιχμής της κυβερνητικής πολιτικής. Παρουσίασε μάλιστα συνολικά το πλέγμα πολιτικών πρωτοβουλιών που δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας.

Αυτές συμπυκνώνονται στα εξής:

  • Η βελτίωση της χρηματοδότησης ("δεν μπορεί να έλθει ανάπτυξη με τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα", είπε) με ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, δραστηριοποίηση αναπτυξιακών τραπεζών, αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο.
  • Το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις,
  • Η απλούστευση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων με στόχο σε λίγους μήνες η ίδρυση επιχειρήσεων να γίνεται σε μια ημέρα από τρεις που απαιτούνται σήμερα.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγηση βάζει οριστικό τέλος στα πολιτικά σενάρια και διαμορφώνει ένα σταθερό πλαίσιο που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να κινητοποιηθούν επενδύσεις. Είναι αναγκαία  ωστόσο όπως είπε και ρύθμιση του χρέους που θα διασφαλίζει στο μακροχρόνιο επενδυτή ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια νέα κρίση χρέους.

Για την προσέλκυση επενδυτών είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να κάνει εσωτερικές υπερβάσεις ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.  "Με τροτσκιστές στο τιμόνι δεν έρχονται επενδύσεις" είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αυτοπαγιδευμένη και ότι αν δεν ξεπεράσει τις ιδεοληψίες και δεν βελτιώσει τη διοικητική ικανότητα, η ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα πάει χαμένη. Υπογράμμισε δε τη σημασία των άμεσων ξένων επενδύσεων.

"Το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός δεν φτάνουν, ο μόνος τρόπος είναι να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα και για να γίνει αυτό πρέπει  να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Υποστήριξε, κάνοντας και μια σχετική αυτοκριτική, την  ανάγκη μείωσης των φόρων. Δεν εκπροσωπώ το κόμμα των αναμάρτητων είπε και ζήτησε μείωση των δημοσίων δαπανών καθώς και βελτίωση  του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που έχει βαλτώσει όπως είπε , μετά τις εκλογές. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες σε σχέση με την έλευση επενδύσεων εξαιτίας της ρύθμισης του χρέους.

Την έλλειψη εμπιστοσύνης ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα της χώρας σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θόδωρος Φέσσας , επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για τη χάραξη στρατηγικής για την ελληνική οικονομία.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 22:16 - 24 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.