ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονομία: Περιμένοντας τα καλά νέα…

22:30 - 30 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Οικονομία: Περιμένοντας τα καλά νέα…
Εν αναμονή θετικών ειδήσεων τελούν η κυβέρνηση και το Μαξίμου, ενόψει της προσεχούς Πέμπτης, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει εκτός απροόπτου, την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε περιβάλλον φθηνής ρευστότητας, αφήνοντας ανοικτό προσώρας το ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Την ίδια στιγμή, από πλευράς ESM διαμηνύεται η επιταγή της υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 7,5 δις ευρώ, η οποία χρονικά τοποθετείται στο μέσον του Ιουνίου.

Κόκκινα δάνεια με κρατική εγγύηση, ΕΚΑΣ και Υπερταμείο, στα οποία μεταξύ άλλων παραμένουν εκκρεμότητες, προκαλούν πάντως, ευανάγνωστο εκνευρισμό στην κυβέρνηση και είναι πιθανόν να καθυστερήσουν, σύμφωνα με ξένους παράγοντες, την εκταμίευση της δόσης.

Δεν είναι τυχαίο, κατά τους πολιτικούς παρατηρητές, το γεγονός ότι στο κλίμα αυτό, το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ξαναέβγαλε σε κυκλοφορία σενάρια ανασχηματισμού, προκειμένου να αναχαιτίσει την εκδήλωση φαινομένων δυσαρέσκειας στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίσημη κυβερνητική γραμμή, επισημαίνει ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, απομακρύνεται η αβεβαιότητα για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα, οι μηνιαίες ενέσεις ρευστότητας ύψους 700 εκ. ευρώ, θα τονώσουν, όπως υποστηρίζεται την άνυδρη Οικονομία.

Στα παραπάνω, σε συνδυασμό με μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις αποκρατικοποιήσεις και την παροχή γενναίων κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο για την αλλαγή του κλίματος και των διαθέσεων στην κοινή γνώμη.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση έχει ανακτήσει πολιτικό βάθος. Το στοίχημα, όπως εκτιμά η πολιτική αγορά, είναι εάν θα καταφέρει να το αξιοποιήσει…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.