ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο μήνες νωρίτερα η εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ;

10:55 - 30 Ιουν 2016 | Οικονομία
Δύο μήνες νωρίτερα η εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ;
Η υστέρηση στα έσοδα ωθεί το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει διάφορες λύσεις ώστε να εισρεύσει πιο γρήγορα ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την ολοκλήρωση της εξόφλησής του δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι, μέσω της εκκαθάρισης του φόρου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προθεσμία που λήγει στις 15 Ιουλίου.

Τα εκκαθαριστικά του φόρου θα αναρτηθούν στο Taxisnet έως τα μέσα Αυγούστου και όπως σημειώνει το Capital.gr, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Αύγουστο και την τελευταία τον Δεκέμβριο. Πέρυσι ο φόρος πληρώθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Φεβρουάριο.

 

Από την πληρωμή του φόρου, το ΥΠΟΙΚ προσδοκά έσοδα της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ποσό που πλήρωσαν πέρυσι, καθώς, περίπου 600.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

 

Οι επιβαρύνσεις προκύπτουν λόγω της αύξησης έως 25% των συντελεστών υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. των οικοπέδων, της κατάργησης της 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα κτίσματα, της μείωσης του αφορολόγητου ορίου .του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ (στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστές 0,1%-0,15%), της αύξησης κατά 15% -200% των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

 

Παράλληλα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού., ενώ αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.

 

Τέλος, επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.