ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος οφείλεται σε πολύπλοκες αιτίες

18:46 - 14 Ιουλ 2016 | Οικονομία
ΔΝΤ: Η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος οφείλεται σε πολύπλοκες αιτίες
Το ελληνικό πρόγραμμα είναι ειδική περίπτωση και η αποτυχία του οφείλεται σε πολύπλοκες αιτίες, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρυ Ράις, εκτιμώντας ότι «η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης που θα έπρεπε».

Μάλιστα, ο ίδιος επανέλαβε την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό. Προϋποθέσεις γι' αυτό αποτελούν, τόσο η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα των Ευρωπαίων προκειμένου να αποτιμηθεί η επίπτωσή τους στη βιωσιμότητα), όσο και η συνεπής εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

 

Το ΔΝΤ επιδιώκει να διαμορφώσει στο νέο πρόγραμμα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται, σημείωσε.

 

Ο ίδιος τόνισε ότι η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, σε αντίθεση με εκείνα που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Λετονία, οφείλεται σε πολλαπλές και πολύπλοκες αιτίες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τις προσδιορίσει.

 

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι στόχος της δεύτερης αξιολόγησης είναι να προχωρήσουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η ελληνική αγορά εργασίας με τις «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

 

Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, «περί απομόνωσης του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.