ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση ΑΕΠ κατά €5,5 δισ. στην ψηφιακή ανάπτυξη

21:23 - 26 Ιουλ 2016 | Οικονομία
Αύξηση ΑΕΠ κατά €5,5 δισ. στην ψηφιακή ανάπτυξη
Εάν η Ελλάδα καταφέρει να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της ευρυζωνικότητας και των κινητών δικτύων, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2 μονάδες (€5,5 δισ.).

Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Γιαγλής στο Α' Πρόγραμμα της ΕΡΑ, τονίζοντας ότι «το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα 2/3 της πρόσφατης δόσης που πήραμε από το πρόγραμμα βοήθειας». Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από την πρόσφατη μελέτη του ΟΠΑ για τις Ψηφιακές Επικοινωνίες στην Ελλάδα, επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας είναι ο ίδιος.

Ο Αντιπρύτανης του ΟΠΑ επέμεινε στην επιτακτική ανάγκη να διαμορφώσει η χώρα ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα εστιάζει στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της και σε αυτό εξέχουσα θέση πρέπει να έχουν οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα οι τεχνολογίες επικοινωνίας.

Ουραγός η Ελλάδα στην ψηφιακή καινοτομία

Απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, καθώς βρίσκεται στην 26η θέση στην ΕΕ-28. Ενώ σε υποδομές 4G η χώρα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα στην ΕΕ-28 ως αποτέλεσμα των επενδύσεων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η χρήση κινητής ευρυζωνικότητας υπολογίζεται μόλις στο 44% έναντι 75% στην ΕΕ-28, ο τζίρος από το ηλεκτρονικό εμπόριο πάρα πολύ χαμηλά στο 1,7% έναντι 25% στην ΕΕ-28, η χρήση ηλεκτρονικών αποδείξεων μόλις στο 4,1% έναντι 31,5% και η χρήση υπηρεσιών cloud στο 6,5% έναντι 20,5%.

Η υπερφορολόγηση της επικοινωνίας διογκώνει το ψηφιακό χάσμα

Αναφορικά με τα αίτια του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα, ο αντιπρύτανης του ΟΠΑ, εξήγησε πως η ανάπτυξη μιας αγοράς βασίζεται αφενός στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και αφετέρου στο φιλικό προς τις επενδύσεις ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα ενισχύει και τη διείσδυση των σύγχρονων τεχνολογιών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Σήμερα έχουμε στην Ελλάδα έναν υγιή τομέα επικοινωνιών, όμως το κράτος φορολογεί με βάναυσο τρόπο την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο. Αντί να καταργήσουμε το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας -που μόνο η Ελλάδα και η Ουγγαρία διατηρούν σε ισχύ- επεκτείναμε την επιβάρυνση στη σταθερή τηλεφωνία και τη συνδρομητική τηλεόραση.» «Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανώς αδύνατο να δημιουργήσουμε ανάπτυξη.», ξεκαθάρισε ο κ. Γιαγλής και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη για τις Ψηφιακές Επικοινωνίες στην Ελλάδα, για κάθε 10% αύξηση στην τιμή της κινητής τηλεφωνίας, η χρήση πέφτει κατά 16%.

Η γραφειοκρατία υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση κεραιών

Σε ερώτηση σχετικά με τη διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ο καθηγητής σημείωσε πως «οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται εντάσσονται στον μνημειώδη παραλογισμό του ελληνικού κράτους», εξηγώντας ότι «καμία από τις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος για τις υπηρεσίες σχετικά με την εγκατάσταση σταθμών βάσης δεν τηρείται» και ξεκαθάρισε ότι αν οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν αδειοδοτηθεί οι κεραίες, υπεύθυνη είναι η γραφειοκρατία και η αδυναμία ανταπόκρισης των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.