ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Πολιτικό ζήτημα η σταθεροποίηση της Ελλάδας

17:49 - 29 Ιουλ 2016 | Οικονομία
Κομισιόν: Πολιτικό ζήτημα η σταθεροποίηση της Ελλάδας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δηλώσεις της εκπροσώπου της τόνισε ότι τα προγράμματα διάσωσης που έχουν υλοποιηθεί για την ανάσχεση της ευρωπαϊκής κρίσης είναι "και πολιτικά και τεχνικά".

Η δήλωση ήρθε μετά από την έκθεση του ανεξάρτητου Γραφείου Εσωτερικής Αξιολόγησης του ΔΝΤ, που εγείρει ερωτήματα σχετικά με «πολιτικές πιέσεις» στην αποκαλούμενη τρόικα που επιβλέπει τα προγράμματα.

«Βεβαίως, τα προγράμματα αυτά ήταν και πολιτικά και τεχνικά», δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, A. Breidthardt.

«Κατά συνέπεια, οι συνομιλίες έγιναν σε τεχνικό επίπεδο αλλά επίσης σε πολιτικό επίπεδο - σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και ηγετών. Υπήρχε περιθώριο και για τα δύο», είπε η εκπρόσωπος.

«Η σταθεροποίηση της ευρωζώνης και ιδίως της Ελλάδας, απέχει πολύ από το να είναι ένα καθαρά τεχνικό ζήτημα. Είναι αναμφίβολα ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα», είπε η Breidthardt.

Το ανεξάρτητο Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησης του ΔΝΤ, ανακάλυψε σε μια αναφορά που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη ότι η εταιρική σχέση του Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ που υλοποιήθηκε με τη δημιουργία της τρόικας, σήμαινε ότι αυτοί οι τρεις θεσμοί έπρεπε να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις διαπραγματεύσεις με τις χώρες - πιστωτές πάνω στο θέμα της βοήθειας.

Αυτό «ενδεχομένως οδήγησε σε επιρροή του προσωπικού του ΔΝΤ από πολιτικές αποφάσεις, νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν», αναφέρει το Ανεξάρτητο Γραφείο  Αξιολόγησης στην έκθεσή του πάνω στη διαχείριση της κρίσης χρέους από το ΔΝΤ σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.