ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Από Δευτέρα μπαίνει πρόωρα στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο

15:52 - 26 Αυγ 2016 | Οικονομία
Κυβέρνηση: Από Δευτέρα μπαίνει πρόωρα στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο
Η απόφαση της Κομισιόν να εγγράψει το ζήτημα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αν. Γεωργίου, στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, ρίχνει τη σκιά της στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου το οικονομικό επιτελείο, θα έχει σειρά επαφών για την εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και το ΕΣΠΑ.

Λίγα 24ωρα από την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και αρμόδιος πλέον για την εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος, θα δεχθεί στο πλαίσιο του Euro Working Group τους Ε. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη.

 

Στο τραπέζι θα εξεταστεί η πορεία εφαρμογής των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων με ακραίο χρονικό όριο τον προσεχή Οκτώβριο, αλλά και ο οδικός χάρτης της νέας αξιολόγησης η οποία, παρά τις «επαγγελματικά αισιόδοξες» εκτιμήσεις του Μαξίμου, είναι πιθανόν να εγκλωβιστεί σε ένα νέο ατέρμονα γύρο αέναων επαφών όπου θα πρυτανεύσει και πάλι η αξίωση της Αθήνας για πολιτικό χειρισμό του θέματος.

 

Τι επιδιώκει ο Τσίπρας ενόψει ΔΕΘ

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα ανοίξει τη βεντάλια του ΕΣΠΑ στην προγραμματισμένη συνάντηση με την αρμόδια Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, ενώ την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο EuroWorking Group το οποίο και θα προετοιμάσει την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου, παραμονές της ανόδου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

 

Το πολιτικό κλίμα, όπως επιβεβαιώνεται δημοσκοπικά, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την κυβέρνηση, η οποία, κατά γενική ομολογία, εξασφαλίζει την ανοχή της κοινωνίας χάρη στην απουσία σοβαρής εναλλακτικής πρότασης από δεξιά και την πολιτική καθίζηση του λεγόμενου Κεντροαριστερού χώρου.

 

Είναι πρόδηλο ότι ο κ. Τσίπρας θα ήθελε ενόψει ΔΕΘ να έχει στα χέρια του κάτι περισσότερο απτό από την αόριστη διακήρυξη της «δίκαιης ανάπτυξης», τις θεσμικές εξαγγελίες και τον «πόλεμο κατά της διαπλοκής» που εν πολλοίς αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία.

 

Αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκει από τη συνεδρίαση του Eurogroup έστω μια επαναβεβαίωση της θέσης του περασμένου Μαΐου που θα χάραζε μια ενθαρρυντική προοπτική για τη μείωση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, την ελάφρυνση του χρέους και ενδεχομένως ένα ηπιότερο πρόγραμμα περικοπών.

 

Γ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:57 - 26 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.