ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά αγώνας δρόμου για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

11:15 - 30 Αυγ 2016 | Οικονομία
Ξεκινά αγώνας δρόμου για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ
Αγώνα δρόμου μετά πολλών εμποδίων ξεκινά η κυβέρνηση για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα από το χθεσινό ραντεβού του Πιέρ Μοσκοβισί με τους Τσακαλώτο-Σταθάκη-Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες, όσο και από το EuroWorking Group (EWG) με θέμα την Ελλάδα και την ατζέντα της άτυπης Συνόδου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο Euroworking Group συζητήθηκε η έως τώρα εφαρμογή των συμφωνηθέντων της πρώτης αξιολόγησης, τα προαπαιτούμενα για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και τα προτεινόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

 

Κατά πληροφορίες κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας συζητήθηκε και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, κάτι το οποίο θα απασχολήσει και το Eurogroup

 

Τα θέματα τα οποία μένουν ανοιχτά είναι τα εξής: 

  • Να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2.8 δις ευρώ
  • Να διοριστούν τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων
  • Να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας

Παράλληλα, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, οι συζητήσεις με τον Πιερ Μοσκοβισί οδήγησαν σε τρία συμπεράσματα:

  • Πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.
  • Πρέπει να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν.
  • Κρίνεται σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές.

Η πίεση που υφίσταται η Αθήνα για την εφαρμογή των 15 προαπαιτουμένων αποτυπώθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Bloomberg, με τις οποίες έκανε λόγο για πιθανή καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης, η οποία, όπως είπε, αν υπάρξει, «θα είναι ημέρες και όχι εβδομάδες».

 

Αργά το βράδυ πηγές του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να διευκρινίσουν πως δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση και ότι αν υπάρξει, πρόσθεσαν, θα είναι τεχνικής φύσης, 24 έως 48 ωρών. Και μόνο όμως το γεγονός πως η συζήτηση ξεκίνησε με διευκρινίσεις επί καθυστερήσεων μόνο θετικά δεν μπορεί να εκληφθεί, δεδομένου του στόχου το θέμα να έχει κλείσει εντός Σεπτεμβρίου.

 

Στην Κομισιόν επικρατεί προβληματισμός για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, καθώς το καλοκαίρι πέρασε χωρλίς να έχουν γίνει πολλά πράγματα και δεδομένου ότι ακολουθεί μια ιδιαίτερα δύσκολη δεύτερη αξιολόγηση, με «καυτά» θέματα στο μενού, όπως τα εργασιακά.

 

Η υπόθεση Γεωργίου

 

Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, ένας επιπρόσθετος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι και το θέμα Γεωργίου. Αν και όπως διαμηνύεται δεν τέθηκε ζήτημα από τον Πιέρ Μοσκοβισί στη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στη μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν.

 

«Η επιστολή της Κομισιόν δεν πρέπει να υποτιμηθεί», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι ζήτημα θα τεθεί στο επερχόμενο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

 

Έτσι, η κυβέρνηση αναζητεί την χρυσή τομή καθώς θεωρεί βέβαιο ότι οι δανειστές θα εντείνουν τις πιέσεις για να μην προχωρήσει η επαναπομπή σε δίκη (για κακούργημα) του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, με ενδεχόμενο να τις συνδέσουν με την «τύχη» της διαπραγμάτευσης για χρέος-πρωτογενή ελλείμματα και της δεύτερης αξιολόγησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:03 - 30 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.