ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρέος και... «ρευστό» στην «ατζέντα» Τσακαλώτου στο Λουξεμβούργο

15:30 - 28 Σεπ 2016 | Οικονομία
Χρέος και... «ρευστό» στην «ατζέντα» Τσακαλώτου στο Λουξεμβούργο
Πληθώρα επαφών έχει σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με στόχο να εξασφαλίσει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων των επόμενων ημερών. Θυμίζουμε, πως αύριο συνεδριάζει το EuroWorking Group, στις αρχές Οκτωβρίου το ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και υπάρχει και το Eurogroup στις 10 του ίδιου μήνα.

Κομβικής σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση, θεωρείται το σημερινό τετ α τετ του κ. Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, με πρόσκληση του τελευταίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση «The Bridge Forum Dialogue», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

Το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου

28 Σεπτεμβρίου 2016

  • 13.45 Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
  • 15.00 Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.
  • 16.00 - 16.30 Σύντομη συζήτηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ.
  • 16.45 Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκράμενια.
  • 17.45 Άφιξη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την εκδήλωση «Τhe Bridge Forum Dialogue».
  • 18.15 Ομιλία του υπουργού Οικονομικών, στο «The Bridge Forum Dialogue», με θέμα «Recovering from the crisis: Macroeconomic versus Real economy and social dimensions» (Ανάκαμψη από την κρίση: Μακροοικονομία, πραγματική οικονομία και κοινωνικές διαστάσεις).
  • Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις - απαντήσεις (19.00-19.25).

29 Σεπτεμβρίου 2016

  • 12.30 Συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA).

Οι προτεραιότητες του Μαξίμου 

Έχοντας ψηφισμένο το πολυνομοσχέδιο για κάποια από τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με το πακέτο υποδόσεων των 2,8 δισ. ευρώ και ανοικτά ακόμη κάποια πεδία, πρωταρχικό μέλημα του Μαξίμου είναι το... ρευστό! Η ελληνική κυβέρνηση, δεν θέλει ούτε να διανοηθεί το ενδεχόμενο κάποιας «εμπλοκής», όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξαιτίας των... «ερωτηματικών» που υπάρχουν γύρω από τα προαπαιτούμενα, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως η καταβολή της δόσης, εναπόκειται στη... διακριτική ευχέρεια των Θεσμών και του Βερολίνου. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παραμένει επί τάπητος και το ενδεχόμενο μιας... «σπασμένης» εκταμίευσης της δόσης, η οποία θα χωριστεί σε δύο υποδόσεις· η πρώτη θα είναι ύψους 1,7 δισ. ευρώ που συνδέεται με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα ακολουθήσει η δεύτερη του 1,1 δισ. ευρώ που θα αφορά στα προαπαιτούμενα.

Δεύτερος μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, παραμένει αυτός του χρέους. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο ESM, έχουν ήδη στα σκαριά ένα σχέδιο μοντέλου αναδιάρθρωσης, ωστόσο περιμένουν το «πράσινο φως» από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου.

Τα δύο προαναφερθέντα «μέτωπα», αυτό της καταβολής της δόσης αλλά και το ζήτημα του χρέους, αναμένονται να τεθούν επί τάπητος στο επίκεντρο της συνάντησης που προγραμματίζεται για σήμερα νωρίς το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο.

«Στο τραπέζι» αναπτυξιακό ταμείο και χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ

Παράλληλα, στις συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, αναμένεται να συζητηθούν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη χώρα μας αλλά και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για το αναπτυξιακό ταμείο, τα οποία για την ώρα είναι αντιμέτωπα με τον προβληματισμό και τις αντιρρήσεις των Θεσμών.

Χάρης Αποστολόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:39 - 28 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.