ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ανένδοτος» Σόιμπλε: Δεν είναι πρόβλημα το χρέος-Το ΔΝΤ θα μείνει

20:56 - 28 Σεπ 2016 | Οικονομία
«Ανένδοτος» Σόιμπλε: Δεν είναι πρόβλημα το χρέος-Το ΔΝΤ θα μείνει
Σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Πιερ Μοσκοβισί και φυσικά κόντρα στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει πως "το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων".

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Bundestag ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, βάζοντας για ακόμη μία φορά "φρένο" στις προσδοκίες της χώρας μας για λύση στο πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Η Ελλάδα ποντάρει στο συγκεκριμένο θέμα και ελπίζει σε ελάφρυνση μέχρι το τέλος του έτους, ενώ και από πλευράς Κομισιόν ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως θεωρεί ότι μπορεί να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Η Γερμανία, όμως, δεν έχει την ίδια άποψη και ο κ. Σόιμπλε ήταν για ακόμη μία φορά σαφής. Άλλωστε, οι Γερμανοί έχουν επαναλάβει πολλάκις το τελευταίο διάστημα πως το χρέος της Ελλάδας θα τεθεί προς συζήτηση μετά τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017.

 

Εκτός από το θέμα του χρέους, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε επίσης και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εκφράζοντας την άποψη πως πρέπει να συνεχίσει. Καταθέτοντας μάλιστα την προσωπική του άποψη εκτίμησε πως το Ταμείο τελικά θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

 

Οι τοποθετήσεις Σόιμπλε έγιναν ενώπιον του Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο διαφωνεί στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

 

Την Τετάρτη, πάντως, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


Ακόμη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, προέβλεψε ότι η ΕΕ θα υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν δεν θα λέγεται TTIP, ενώ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη Deutsche Bank.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν την ίδια ώρα που ο Σόιμπλε έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ομιλία του στο Λουξεμβούργο εξηγούσε πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα μία οριστική λύση για το χρέος, επισημαίνοντας πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ανοίξει ο κύκλος των επενδύσεων στη χώρα μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:39 - 28 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.