ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Θετική για επενδύσεις και ναυτιλία η CETA

14:14 - 07 Οκτ 2016 | Οικονομία
Σταθάκης: Θετική για επενδύσεις και ναυτιλία η CETA
Στην επικείμενη συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA), αναφέρθηκε σε Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, υποστηρίζοντας πως σε πρώτη φάση δείχνει πως μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ελλάδας.

Όπως είπε ο υπουργός, μέσω της συμφωνίας θα απελευθερωθεί το εμπόριο και οι προμήθειες, γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα δώσει ώθηση στην ελληνική ναυτιλία, ενώ παράλληλα θα προσελκύσει νέες επενδύσεις για τη χώρα μας , στο πλαίσιο και των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Ενημερώνοντας την ειδική επιτροπή της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για συμφωνία που θα έχει μεικτό χαρακτήρα για την πλήρη εφαρμογή της.

 

Παράλληλα διευκρίνισε, ότι απαιτείται επικύρωσή της, τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και από τους 28 της ΕΕ, ενώ νωρίτερα, θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, προκειμένου να υπογράψουν δεσμευτική ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία θα αποσαφηνίζει ρητά, σειρά θεμάτων.

 

Μεταξύ αυτών, όπως είπε, θα είναι και η δέσμευση για το ποιος θεωρείται επενδυτής, που θα ξεκαθαρίζεται ότι μόνο επιχειρήσεις με έδρα τον Καναδά ή την ΕΕ θα θεωρούνται επενδυτές.

 

Τόνισε ακόμα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι ρητή αποσαφήνιση θα υπάρξει και για το νομικό πλαίσιο που αφορά δικαστικές διαμάχες μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.