ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθυστέρηση σε όλα τα μέτωπα, την ώρα που επείγουν αποφάσεις

13:22 - 20 Οκτ 2016 | Οικονομία
Καθυστέρηση σε όλα τα μέτωπα, την ώρα που επείγουν αποφάσεις
Έκδηλα συμπτώματα πολιτικής κόπωσης, αν όχι ανησυχητική υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα εμφανίζει η κυβέρνηση, την ώρα που επείγουν ζωτικές αλλαγές και ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις για αποτελεσματική περιστολή της φοροδιαφυγής, εκλογίκευση των φορολογικών απαλλαγών, ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και επανεκκίνηση της αμήχανης και καχεκτικής Οικονομίας.

Κοινή εκτίμηση στην πολιτική αγορά, είναι ότι το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα είναι ανεπαρκές, ώστε να εφαρμόσει μέτρα για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος και την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί τις αλλαγές, ωσάν να τελεί υπό την ομηρεία εσωκομματικών ισορροπιών.

 

Η ευδιάκριτη δυσανεξία κορυφαίων υπουργών στην προώθηση επενδύσεων, όπως αυτή στο Ελληνικό για παράδειγμα, σε συνδυασμό με τα ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις χρόνιες αγκυλώσεις της ισχυρής εκλογικής πελατείας του δημόσιου τομέα, συντηρούν ένα κλίμα κάθε άλλο παρά φιλικό προς επενδυτικές προσπάθειες.   

 

Φαίνεται αυτό, ήδη από το Προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, ο οποίος, ομολογημένα, συνιστά περισσότερο ένα ευχετήριο κείμενο ευγενών προσδοκιών και διακηρύξεων, παρά στοχευμένη προσπάθεια για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την έξοδο από την κρίση.

 

Η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και ειδικά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, από την οποία, όπως υπογραμμίζει ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα κριθεί η δυνατότητα της χώρας να βγει από τα Μνημόνια, δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα.

 

Οι χαμηλές προσδοκίες και η απουσία «μεγάλων στόχων» αποτυπώνεται, όπως επισημαίνει ηχηρά και το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, στις αποθαρρυντικές προβλέψεις για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, σε ένα ασφυκτικό μάλιστα φορολογικό περιβάλλον που έχει προ πολλού υπερβεί τα όρια αντοχής πολιτών και επιχειρήσεων.  

 

Το γεγονός, όπως παρατηρούν στην αγορά, μαρτυρά τις σοβούσες ενδοκυβερνητικές αντιφάσεις εξαιτίας κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι με δακρύβρεχτες δηλώσεις στις οποίες κοινωνούν στους αδιάφορους πολίτες το προσωπικό τους μαρτύριο, εμμένουν σε αρνήσεις που ικανοποιούν., όπως αποδείχθηκε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μονάχα τα κομματικά ακροατήρια…

 

Προσώρας, δεν υπάρχει κανένα σήμα κυβερνητικών αλλαγών από το Μαξίμου, που εκτός των άλλων, έχει εγκλωβιστεί δυσάρεστα στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

 

Είναι πιθανό, όπως εικάζουν πολλοί στο περιστύλιο της Βουλής, ο πρωθυπουργός να λάβει τις αποφάσεις του, αφού προηγουμένως ανιχνεύσει τις διαθέσεις της Εσπερίας στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε που διεξάγεται σήμερα και αύριο. Όμως οι αποφάσεις του αργούν. Και ίσως όταν τελικώς τις λάβει, ενδέχεται να μην έχουν καμία απολύτως σημασία…

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.