ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απρόθυμο το... πνεύμα για το χρέος στις Βρυξέλλες

08:20 - 21 Οκτ 2016 | Οικονομία
Απρόθυμο το... πνεύμα για το χρέος στις Βρυξέλλες
Επιφυλακτική και απρόθυμη ήταν η αντιμετώπιση που «εισέπραξε» ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, κατά τις προσπάθειές του να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της απόπειράς του αυτής θα φανούν περισότερο το πρωί της Παρασκευής όταν και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και πιθανόν και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ενδεικτικό της «παγωμένης» στάσης των Ευρωπαίων ήταν το «άδειασμα» που επεφύλασσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στις διαδόσεις κυβερνητικών πηγών ότι ο ίδιος έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το ελληνικό χρέος.

 

«Εξεπλάγην από τις φήμες πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει κάποια πρωτοβουλία. Είναι αλήθεια ότι μίλησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα και με ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ γι’ αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

 

Εκτίμησε πως πηγή της φήμης ότι το ΕΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το χρέος είναι «πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων το θέμα του χρέους θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, σε επόμενη συνεδρίασή της».

 

«Αυτό, όμως είναι κάτι τυπικό και δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», κατέληξε.

 

Στη συνέχεια βέβαια, κυβερνητική πηγή επεχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση της, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδέποτε ισχυρίστηκε πως εξασφάλισε κάποια παρέμβαση του Μάρτιν Σούλτς (που έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να υπάρξει, εκ του διακριτού ρόλου του ΕΚ και της εντολής που έχει από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη) αλλά αναφερόταν στον γενικό θετικό ρόλο που παίζει το ΕΚ στην ελληνική υπόθεση, σε επίπεδο κοινής γνώμης με τις συνήθεις τοποθετήσεις των επιτροπών και των μελών του.

 

Στο αρνητικό κλίμα ήρθε να προστεθεί και η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

 

«Δεν κατανοούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το επίπεδο του χρέους της, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία της να συγκροτήσει (λειτουργική) διοίκηση», δήλωσε ο Σόιμπλε σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου.

 

«Όλοι προσποιούνται ότι κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους θα έκανε καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζε είναι ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο γενικά κάθε βούληση για να ασχοληθούν με μερικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

 

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, το κλίμα «βαραίνει» ακόμα περισσότερο, έπειτα από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε χτες για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορεί να συζητηθεί ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
αν πρώτα δεν ληφθεί κάποια απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους.

 

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης σημείωσε πως η ΕΚΤ θα κάνει μελέτη για το ελληνικό χρέος, μόνο όταν ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

«Όταν παρθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα διεξάγουμε μελέτη βιωσιμότητας δική μας ξεχωριστή», είπε συγκεκριμένα για να σημειώσει πως μέχρι τότε δεν τίθεται θέμα για ένταξη της Ελλάδας στο QE. «Μέχρι να υπάρξουν μέτρα για το χρέος είναι πρόωρο να μιλάμε για αγορά ομολόγων ελληνικών στο πλαίσιο του QE», υπογράμμισε.

 

Ωστόσο, στη συνέχεια, κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν ως θετική την παρέμβαση αυτή του κ. Ντράγκι, χαρακτηρίζοντάς την ως «μήνυμα» σε όσους αρνούνται την ανάγκη διευθέτησης του χρέους.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει την Παρασκευή στις συναντήσεις με Ολάντ και Μέρκελ να αποσπάσει μία πιο σαφή εικόνα για τις προθέσεις.

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.