ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από το email Χαρδούβελη στο email Τσακαλώτου

09:16 - 02 Δεκ 2016 | Οικονομία
Από το email Χαρδούβελη στο email Τσακαλώτου
Η ιστορία… επαναλαμβάνεται πολλές φορές και ως φάρσα. Έτσι, η κυβέρνηση βλέπει το φάντασμα του «email Χαρδούβελη», που τη βοήθησε να πάρει την εξουσία να επιστρέφει με άλλο όνομα… Το «email Τσακαλώτου» πάει κι έρχεται ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, με τους θεσμούς να σβήνουν και να γράφουν πυρετωδώς, ώστε να καταλήξουν στο κείμενο του μεγάλου «συμβιβασμου».

Το «mail Τσακαλώτου» ή αν προτιμάτε το προσχέδιο της συμφωνίας αποτελείται από περισσότερες από 40 σελίδες και περιγράφονται οι προϋποθέσεις του κλεισίματος της 2ης αξιολόγησης.

 

Τα βασικά μέτρα που περιγράφονται στο περίφημο email και το οποίο αναμένεται να φτάσει τελικά στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, περιλαμβάνουν:

 

-Απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με τη λήψη -προκαταβολικά – πρόσθετων μέτρων

-Αύξηση της μετενέργειας των συμβάσεων από τους τρεις στους έξι μήνες.

-Πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας για τις συντηρητικές κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο

Ομαδικές απολύσεις, παραμένει η απαίτηση για αύξηση του ποσοστού από το 5% στο 10%, χωρίς να γίνονται υπαναχωρήσεις στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Βρίσκονται όμως σε εξέλιξη προσπάθειες για συμβιβασμό, αναφέρουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

- Επιδόματα. Μια σειρά επιδομάτων τα οποία επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης προβλέπεται να καταργηθούν, προκειμένου να εξοικονομηθούν 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018. Εξοικονομήσεις 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 2 εκατ. ευρώ το 2018 προβλέπονται και από την υιοθέτηση μέτρων που προτείνονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, κυρίως αναφορικά με τα επιδόματα ανεργίας για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

-Για τα αναπηρικά επιδόματα αναμένεται ένα πιλοτικό σύστημα που θα ορίζει ποιοι πληρούν τα κριτήρια για την λήψη τους. Ορθολογισμός θα υπάρξει στα επιδόματα για μεταφορές αλλά και την παιδεία, δηλαδή το φοιτητικό επίδομα που σήμερα φτάνει τα 1.000 ευρώ.

- Νέο μαχαίρι στο επίδομα θέρμανσης. Για το 2017, το επίδομα θέρμανσης φαίνεται να τη γλίτωσε αλλά για το 2018 προβλέπονται εξοικονομήσεις 52 εκατ. ευρώ

- Φοροαπαλλαγές.  Προβλέπεται κατάργηση φοροαπαλλαγών, με στόχο εξοικονομήσεις 155 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και διαγραφή της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Παράλληλα, από το 2017 προβλέπεται και η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Η εφαρμογή του μέτρου θα σημάνει μία ακόμα μικρή περικοπή των μηνιαίων αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων.

-Θα καταργηθεί/αυξηθεί και το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους ναυτικούς, όπως και θα υπάρξει επιβολή φόρου στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων.

- Νέοι φόροι. Τον Ιανουάριο του 2017, θα πρέπει να ψηφιστεί η νομοθεσία για την επιβολή φόρου κατά τη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών (π.χ μέσω Airbnb). Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν έτοιμη νομοθετική πρόταση, η οποία προβλέπει την επιβολή φόρου βραχυχρόνιας μίσθωσης 5% επί της αξίας της διανυκτέρευσης ενώ οι εκμεταλλευτές των ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τη δραστηριότητά τους αυτή σε ειδικό μητρώο της ΓΓΔΕ -με απειλή προστίμου 50.000 ευρώ-, ώστε τα εισοδήματά τους να φορολογηθούν με την κλίμακα των ενοικίων και συντελεστές από 15% έως και 45%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.