ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πονοκέφαλος» το «μηδέν στα δύο» για ένταξη στο QE

09:27 - 07 Δεκ 2016 | Οικονομία
«Πονοκέφαλος» το «μηδέν στα δύο» για ένταξη στο QE
Οι αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας προκάλεσαν πολλές συζητήσεις και ασφαλώς είχαν πολλές και διάφορες αναγνώσεις. Αναμφισβήτητα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση έμεινε πίσω στο στόχο της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Δύο είναι τα βασικά κριτήρια για να εντάξει η ΕΚΤ τη χώρα μας στο QE:

 

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

 

Τίποτα, όμως, από τα δύο δεν επετεύχθη στο Eurogroup. Η αξιολόγηση, αν κρίνουμε και από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε έχει ακόμα δρόμο, ενώ για το χρέος, ναι μεν, αποφασίστηκαν κάποια σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι αρκετά για να μιλήσει κανείς για βιώσιμο χρέος.

 

Το ΔΝΤ, άλλωστε… φρόντισε λίγες μόλις ώρες μετά τη συμφωνία να σημειώσει πως τα μέτρα είναι «ανεπαρκή».

 

Τα παραπάνω, παραδέχθηκε και ο Γιώργος Χουλιαράκης με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες την Τρίτη: «Η ένταξη στο QE, σύμφωνα με την ΕΚΤ, μπορεί να συμβεί υπό δύο προϋποθέσεις: Η μία είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η δεύτερη είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι προς το οποίο βοήθησε η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, "αν και χρειαζόμαστε περισσότερα"», παραδέχθηκε.

 

Πώς θα μπορούσε να γυρίσουν τα πράγματα υπέρ της Ελλάδας; Με το να κλείσει φυσικά η αξιολόγηση και την ίδια ώρα η ΕΚΤ να λάβει ένα σχεδιάγραμμα σχετικά με τις προτάσεις του ESM για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

 

Πηγές από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν πως ο Μάριο Ντράγκι, θα μπορούσε υπό αυτές τις προϋποθέσεις να ανοίξει τις πύλες του QE, που η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να μεγιστοποιήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:57 - 07 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.