ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Διατήρηση ανόδου ή ρευστοποίηση κερδών;

02:38 - 08 Δεκ 2016 | Οικονομία
Χρηματιστήριο: Διατήρηση ανόδου ή ρευστοποίηση κερδών;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά τη χθεσινή άνοδο του κατά 2,82% αλλά και το άλμα της Wall Street που πραγματοποίησε χθές νέο ρεκόρ με άλμα 298 μονάδων.

 

Το ερώτημα είναι αν η ανοδική τάση στο Χ.Α. θα συνεχιστεί και σύμφωνα με τους περισσότερους χρηματιστηριακούς αναλυτές αυτό θα συμβεί αφού συντρέχουν ορισμένοι θετικοί παράγοντες με κυριότερο την γενικευμένη ανοδική τάση στις ξένες αγορές. 

Χθές σύμφωνα με τους χρηματιστές είχαμε μαζικό κλείσιμο short θέσεων το οποίο ξεκίνησε αμέσως μόλις διαπιστώθηκε οτι το Χρηματιστήριο θα κινηθεί ανοδικά. Το κλείσιμο αυτών των θέσων ανοικτών πωλήσεων συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της ανοδικής τάσης.

Άλλος παράγων που επιδρά θετικά είναι η εκτίμηση οτι οι τράπεζες θα έχουν όφελος 30 δισ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο εξαιτίας της βραχυπρόθεσμης ρύθμισης του ελληνικού χρέους, διότι ο ESM θα ανταλλάξει τα ομόλογα EFSF με μετρητά στην τιμή αγοράς τους και όχι στην τιμή της ημέρας και αυτό θα ευνοήσει τις τράπεζες.

Για τον λόγο αυτόν το ενδιαφέρον στην Ελλάδα εστιάζεται στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες είχαν χθές το 70% της αξίας των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου. 

Ενδιαφέρον όμως εκδηλώνεται και στα blue chips καθώς οι συναλλασσόμενοι είναι κυρίως ξένοι και θεσμικοί επενδυτές και όχι μικροεπενδυτές, οι οποίοι εξάλλου έχουν εξαφανιστεί από το ελληνικό Χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια.

Εκτός των τραπεζών οι περισσότερες μετοχές του 25άρη σημείωσαν άνοδο καθώς το “έξυπνο χρήμα” δηλαδή οι μεγάλοι επενδυτές αναζητούν τις μετοχές που θα έχουν καλή ανοδική πορεία το επόμενο έτος και αυτές ασφαλώς βρίσκονται μεταξύ των blue chips.

Οι χρηματιστές εκτιμούν επίσης οτι συνολικά το ελληνικό country risk έχει μειωθεί και αυτό αποδεικνύεται από τη μείωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων αλλά και από τη διάθεση που έδειξαν οι πιστωτές να προχωρήσουν σε μια πρώτη, έστω και ασήμαντη ρύθμιση του βραχυπρόθεσμου χρέους.

Το κρίσιμο βέβαια ζήτημα είναι τι θα γίνει με την αξιολόγηση η οποία έχει αναβληθεί για τον Ιανουάριο, αλλά οι ελπίδες να ολοκληρωθεί τότε είναι μάλλον λίγες. Η αγορά η οποία σήμερα αισιοδοξεί δεν θα αντιδράσει καλά σε μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή αν διαφανεί οτι η αξιολόγηση θα καθυστερήσει διότι είναι προφανές οτι σε αυτή την περίπτωση θα επανεμφανισθεί απειλητικός ο πολιτικός κίνδυνος.

Πάντως για τη σημερινή συνεδρίαση το στοίχημα είναι αν θα συνεχιστεί η ανοδική τάση ή αν θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις κερδών, αφού ήδη φάνηκε τέτοια διάθεση στη χθεσινή συνεδρίαση με αποτέλεσμα οι μετοχές να μη κλείσουν στα υψηλότερα επίπεδα τους.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.