ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηνύματα Τσακαλώτου για τα πλεονάσματα εν όψει εκκίνησης διαπραγμάτευσης

09:40 - 08 Δεκ 2016 | Οικονομία
Μηνύματα Τσακαλώτου για τα πλεονάσματα εν όψει εκκίνησης διαπραγμάτευσης
Το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να δώσει το στίγμα της ελληνικής πλευράς εν όψει της δεύτερης φάσης διαπραγμάτευσης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017.
Στο μεταξύ χθες ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ,για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, συνομολογήθηκε ότι η απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι επιτυχία της κυβέρνησης, καθώς και ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά νέα μέτρα και παράλογες απαιτήσεις για πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια. 
Η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς συνεχίζεται, ενώ συζητήθηκε και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει, το επόμενο διάστημα, πολιτικές πρωτοβουλίες για την άρση των αδιεξόδων στις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εν όψει της έλευσης των θεσμών, (το πιο πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα) η Αθήνα καλείται να βρει άκρη στα μέτωπα της ενέργειας (ΔΕΣΦΑ), το πεδίο του εργασιακού, στο θέμα του  δημοσιονομικού κενού που φτάνει στα  700 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΕΕ ή στα 4,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ΔΝΤ για το 2018.
Το Ταμείο πάντως κρατά τα «κλειδιά» της διαμόρφωσης ενός συμβιβασμού καθώς είναι εκείνο που έχει τον πήχη των απαιτήσεων ψηλά. Από την υποχώρηση του ΔΝΤ ή μη, θα κριθεί εν πολλοίς και η πορεία της διαπραγμάτευσης.
Η Αθήνα συνεπώς εξαρτάται από τη βούληση άλλων καθώς είναι προφανές ότι ετοιμάζεται να δεχθεί τους εκπροσώπους των θεσμών χωρίς συμμάχους πέρα από το Ζ. Κλωντ Γιούνκερ και τον Πιερ Μοσκοβισί. Ξέρει δε ότι για το στόχο του 2018 θα πρέπει να βρεθεί λύση για το κενό καθώς οι θεσμοί έχουν στείλει μηνύματα ότι δεν «χωρεί κούρεμα» στο στόχο πλεονάσματος.  Μέσα σε αυτές τις συμπληγάδες, (ελέφαντες όπως ανέφερε σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε στο τελευταίο eurogroup ο κ. Τσαλαλώτος - Ο Σόιμπλε αποκάλυψε μέρος του παρασκηνίου του προχθεσινού Eurogroup, λέγοντας με... υπονοούμενα: «Ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος»- ) η Αθήνα αναζητεί διέξοδο διαφυγής σε διατυπώσεις στόχων στο επικείμενο προς παζάρι μεσοπρόθεσμο που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές.
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 10:25 - 08 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.