ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΔΝΤ πιέζει για αφορολόγητο-συντάξεις με τις... ευλογίες της Γερμανίας

09:11 - 22 Δεκ 2016 | Οικονομία
Το ΔΝΤ πιέζει για αφορολόγητο-συντάξεις με τις... ευλογίες της Γερμανίας
Από τις συνεδριάσεις του EuroWorking Group φάνηκε ξεκάθαρα πως πέρα από την εμπλοκή στα μέτρα για το χρέος, υπάρχει έντονο παρασκήνιο και σχετικά με τις πιέσεις που ασκεί στην Αθήνα το ΔΝΤ, προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Η αίσθηση αυτή επιβεβαιώθηκε και πάλι μέσω του blog του ΔΝΤ που επιμένει ανοιχτά στις θέσεις του για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

 

"Περισσότεροι από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου ατομικού εισοδήματος στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (με εξαίρεση την Ελλάδα) που είναι 8 τοις εκατό", αναφέρει μεταξύ άλλων το ΔΝΤ σε προσθήκη στο Blog του και προσθέτει: "απόρροια αυτής της στενής φορολογικής βάσης στη φορολογία ατομικού εισοδήματος είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι μη-βιώσιμα υψηλοί σε όλο τους το φάσμα, περιλαμβάνοντας όχι μόνον στη φορολογία του εισοδήματος, αλλά επίσης και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και άλλους φορολογικούς συντελεστές (ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος Εταιρειών, κλπ.). 

 

Ταυτόχρονα, το Ταμείο κάνει λόγο για ένα "γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα", προσθέτοντας ότι "ο ισχυρισμός ότι οι υψηλές συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα είναι κατά κάποιον τρόπο δικαιολογημένες επειδή οι στοχευμένες κοινωνικές παροχές είναι τόσο χαμηλές χάνει εντελώς το νόημα: οι στοχευμένες παροχές είναι ανεπαρκείς επειδή ακριβώς οι συνταξιοδοτικές παροχές διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα".

 

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση σημειώνουν πως τις παραπάνω θέσεις του Ταμείου επί της ουσίας επικροτεί απόλυτα και το Βερολίνο, το οποίο πιέζει με κάθε τρόπο την Αθήνα να αποδεχθεί τα επιπλέον μέτρα.

 

Με την κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η δεύτερη αξιολόγηση έχει ακόμη πολύ δρόμο για να ξεκολλήσει και να μπει σε τροχιά συμφωνίας…

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 02:02 - 22 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.