ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα γραμμή άμυνας:«Ναι» στον «κόφτη», «όχι» για αφορολόγητο-συντάξεις το 2018

11:24 - 31 Δεκ 2016 | Οικονομία
Νέα γραμμή άμυνας:«Ναι» στον «κόφτη», «όχι» για αφορολόγητο-συντάξεις το 2018
Την παράταση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών δέχεται η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.
Μετά την αποδοχή, σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού το 2017, να κοπούν συντάξεις ο υπ. Οικονομικών αποδέχεται μεν τον προσδιορισμό ότι θα πέσει "πέλεκυς" στις δαπάνες μετά το 2018, αλλά δεν αποδέχεται τον εκ των προτέρων ακριβή και ποσοτικοποιημένο προσδιορισμό τους.
«Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει αν ισχύει κάτι τέτοιο για τη Νέα Δημοκρατία. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μια από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης, όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του προϋπολογισμού».
Ουσιαστικά αναφέρει ότι θα μπορούσαν να περιγραφούν από τώρα τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ξεκαθάρισε δε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, όπως την μείωση του αφορολόγητου και των υφιστάμενων συντάξεων.
«Η χρήση της λέξης "συμφωνία" όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιότυπη. Το ΔΝΤ, εξάλλου, αφενός δεν μιλάει μόνο για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους αλλά επιμένει και σε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και αφετέρου, για να παραφράσω τον Oscar Wilde, η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους πιο πολύ συζητείται παρά παρατηρείται στην πράξη».
Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαπραγμάτευση. «Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το ΔΝΤ. Ούτε καν αν το ίδιο ξέρει τι θέλει», τονίζει.
Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μια από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο. Οι αγορές ξέρουν να κρίνουν την αξιοπιστία του προγράμματος επί της ουσίας. Θα έχουν οι επενδυτές ένα καθαρό διάδρομο για να επενδύσουν; Θα μπούμε στο QE; Θα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να βγούμε στις αγορές και άρα από το πρόγραμμα; Αυτές είναι οι σημαντικές ερωτήσεις».
Όπως λέει «δεν σκεφτόμαστε τις εκλογές αλλά πως θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα χτίσουν πάνω στη βελτίωση της οικονομίας τα τελευταία δυο τρίμηνα» αναφέρει.
"Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, πιο πολύ συζητιέται παρά παρατηρείται στην πράξη”, τόνισε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν σκέφτεται προσφυγή στις κάλπες.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.