ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαπέν-Τσακαλώτος συμφώνησαν να... τρέξουν-Πηγές Ευρωζώνης: Τηρήστε το πρόγραμμα

20:44 - 11 Ιαν 2017 | Οικονομία
Σαπέν-Τσακαλώτος συμφώνησαν να... τρέξουν-Πηγές Ευρωζώνης: Τηρήστε το πρόγραμμα
Με τον Γάλλο ομόλογό τους Μισέλ Σαπέν συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά σε ένδειξη καλής θέλησης είναι διατεθειμένη να προχωρήσει και σε νέες υποχωρήσεις, με την επέκταση του "κόφτη" σε συντάξεις και αφορολόγητο.

 

H διαδικασία του «κόφτη» θα περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και το κόψιμο των συντάξεων, σύμφωνα με σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το οποίο στηρίζει η Γαλλία.

 

Συγκεκριμένα, το σενάριο προβλέπει:

1. Την παράταση εφαρμογής του «κόφτη» και μετά το 2018.

2. Τη γραπτή αναφορά ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» θα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όσο και τη μείωση των συντάξεων και μισθών.

3. Δεν θα υπάρχει, όμως, ποσοτικοποίηση των εν λόγω μέτρων, ούτε νομοθέτησή τους, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

4. Θα περιλαμβάνονται, επίσης, και μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Δηλαδή, αύξησης φόρων, όπως για παράδειγμα των συντελεστών ΦΠΑ.

5. Θα περιγράφεται μία διαδικασία ευκολότερη ενεργοποίησης του «κόφτη».

 

Το σχέδιο αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες από την κυβέρνηση. Αποτελεί, ωστόσο, μία κίνηση «καλής θελήσεως» από την ελληνική πλευρά, ώστε να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να ικανοποιηθούν σε κάποιο βαθμό οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

 

Τηρήστε τις δεσμεύσεις

Την ίδια ώρα πηγές της ευρωζώνης στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα να τηρήσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.

 

Αυτό το μήνυμα αναμένεται να σταλεί και μέσω του EuroWorking Group της Πέμπτης, το οποίο αναμένεται να "ξεπαγώσει" τις διαπραγματεύσεις, με στόχο να υπάρξει κάποια πρόοδος, μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

 

Το να υπάρξει βέβαια συνολική συμφωνία μέχρι τότε θεωρείται απίθανο και πλέον ως νέα ημερομηνία ορόσημα τίθεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:49 - 11 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.