ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley: Αβεβαιότητα και για αξιολόγηση και για QE

18:48 - 16 Ιαν 2017 | Οικονομία
Morgan Stanley: Αβεβαιότητα και για αξιολόγηση και για QE
Ουδέτερες είναι οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley για την Ελλάδα, με την τράπεζα να προειδοποιεί ότι ο χρόνος για την ένταξη στο QE πριν ξεκινήσει το tapering τελειώνει και το πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει αβέβαιο.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η περίπτωση του ελληνικού χρέους αποτελεί μια ειδική περίπτωση.

 

«Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, είναι μη βιώσιμος. Αλλά είναι αυτή σωστή μέτρηση της βιωσιμότητας του χρέους; Για μία οικονομία που έχει πρόσβαση στις αγορές, είναι, αν και ο δανεισμός με ένα τόσο υψηλό επίπεδο χρέους θα ήταν αδύνατος. Αλλά η Ελλάδα χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος διάσωσης με πολύ ευνοϊκούς όρους», εκτιμά.

 

«Όσο τηρεί τους όρους του προγράμματος, τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους θα έρχονται. Το σχέδιο χρηματοδότησης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το ελληνικό δημόσιο να αναλαμβάνει το χρηματοδοτικό άγχος αν οι αξιολογήσεις δεν κλείνουν. Η Ελλάδα έχει σήμερα μια (σχεδόν) ισορροπημένη κατάσταση χρηματοδότησης, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκταμιεύσεις του προγράμματος συνεχίζονται», προσθέτει η MS.

 

Σύμφωνα με την τράπεζα, όλα αυτά σημαίνουν ότι όσο το σχέδιο διάσωσης παρέχει τη χρηματοδότηση, η Ελλάδα είναι "βιώσιμη" από την άποψη της εξυπηρέτησης του χρέους, αν και όχι από τη σκοπιά επιστροφής στις αγορές.

 

Όσον αφορά στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι όσο περισσότερο η Ελλάδα συμμορφώνεται με το πρόγραμμα διάσωσης, τόσο πιο πιθανό είναι να ενταχθεί στο QE.

 

Αλλά μάλλον θα πρέπει να περιμένει, πιθανώς μετά τις γερμανικές εκλογές, για μια πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Χωρίς μία σημαντικά μεγαλύτερη παράταση της ωρίμανσης των δανείων και περιόδων χάριτος, ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης πιθανότατα θα παραμείνει αβέβαιος και, πιο σημαντικό, η πορεία του χρέους μπορεί να μην είναι βιώσιμη, διακινδυνεύοντας την αναβολή της ένταξης στο QE μέχρι το τέλος του 2017 ή ακόμα και στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ εφαρμόζει τον τελευταίο γύρο της επέκτασης του QE, υπάρχει ελάχιστος χρόνος για την κεντρική τράπεζα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Εάν πάει για το τέλος του προγράμματος, τότε το QE θα έχει τελειώσει.

 

Μάλιστα, η MS επισημαίνει ότι η πολιτική αστάθεια στη χώρα παραμένει ένας αρνητικός παράγοντας, με την δημοτικότητα της κυβέρνησης να φθίνει και την Νέα Δημοκρατία να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

 

Αυτό, σύμφωνα με την Morgan Stanley, δεν θα είναι αρνητική εξέλιξη για την αγορά, καθώς η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της αγοράς και της υπέρ των επιχειρήσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.