ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Αθήνα πιέζει για τηλεδιάσκεψη με Ντάισελμπλουμ

11:45 - 18 Φεβ 2017 | Οικονομία
Η Αθήνα πιέζει για τηλεδιάσκεψη με Ντάισελμπλουμ
Με χαμηλές προσδοκίες αναμένεται το Eurogroup της Δευτέρας από την κυβέρνηση και τους εταίρους, το οποίο ούτως ή άλλως δεν αναμενόταν να κλείσει την αξιολόγηση, με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται πλέον στις συναντήσεις που θα έχει την προσεχή Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εν τω μεταξύ, όλες τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει χώρα μια τηλεδιάσκεψη ως την Κυριακή σε επίπεδο Ντάισελμπλουμ και θεσμών, στην οποία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα ανταλλάγματα που θα της επιτρέψουν να συμφωνήσει σε μια αρχική συμφωνία τη Δευτέρα.

Ωστόσο, η σημασία του επερχόμενου Eurogroup παραμένει κομβική, καθώς θα επιχειρηθεί να αποφασιστεί η άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Βέβαια, ακόμα και αυτό δεν θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς φαίνεται πως η επιστροφή θα γίνει προς το τέλος της άλλης εβδομάδας ή τις αρχές της μεθεπόμενης, την Καθαρή Δευτέρα.

 

Για την κυβέρνηση το μεγάλο «αγκάθι» είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, για την κατάργηση της οποίας όμως οι θεσμοί παραμένουν σταθεροί στην απαίτησή τους.

 

Όσον αφορά στο αφορολόγητο, η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά συμφωνήσει.

 

Αμετακίνητοι παραμένουν οι θεσμοί και στο ζήτημα της αγορά εργασίας, καθώς δεν θέλουν να ακυρωθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει και κυρίως να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις. Ενδεχομένως να δείξουν κάποια ευελιξία στο ποσοστό αύξησης των ομαδικών απολύσεων, ώστε να μη διπλασιαστεί και φθάσει στο 10%, όπως ήταν η αρχική επιδίωξη.

 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας χθες σε κλειστή συνάντηση στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, είπε ότι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αναμένεται να καταλήξει σε πολιτική απόφαση για την Ελλάδα. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και προσέθεσε ότι, από την πλευρά της, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια

Τελευταία τροποποίηση στις 13:09 - 18 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.