ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δραγασάκης: Ανοιχτή συζήτηση για αφορολόγητο, συντάξεις-Ενδεχόμενο ρήξης με το ΔΝΤ

20:46 - 21 Φεβ 2017 | Οικονομία
Δραγασάκης: Ανοιχτή συζήτηση για αφορολόγητο, συντάξεις-Ενδεχόμενο ρήξης με το ΔΝΤ
Η συζήτηση με τους δανειστές για το αφορολόγητο και τις συντάξεις είναι ανοιχτή, τίποτα ποσοτικό δεν έχει συμφωνηθεί, τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ωστόσο, ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε πως πλέον η κυβέρνηση μπαίνει στις διαπραγματεύσεις από καλύτερη βάση, καθώς "η συμφωνία η οποία θα επιτευχθεί θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη" και "δεν θα υπάρχει νέα λιτότητα".

Όπως τόνισε, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα «αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα και πλέον μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση».

 

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ ρητά και ευθέως είπε ότι μπορούμε να περάσουμε σε μία φάση που η έμφαση δεν θα είναι στη λιτότητα αλλά στην ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης. Σημείωσε επίσης ότι στη νέα φάση, η έμφαση θα είναι στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος και τις στοχευμένες ελαφρύνσεις.

 

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι στο Eurogroup ελήφθη μια απόφαση που δρομολογεί την τελική συμφωνία, ενώ παραδέχθηκε ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας όμως, η μάχη συνεχίζεται».

 

Επεσήμανε δε ότι «με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί, η πλειονότητα των νοικοκυριών θα είναι ωφελημένη».

 

Στο ερώτημα αν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχε κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση, ο κ.Δραγασάκης υποστήριξε ότι «έχει φανεί καθαρά ότι η αιτία της καθυστέρησης ήταν οι αποκλίνουσες θέσεις και επιδιώξεις των δανειστών. Μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνουμε γιατί πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά δεν θα μας βγάλουν αυτές από την κρίση. Ο τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι επενδύσεις και απασχόληση». 

 

Σε αυτό το σημείο, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκρουσης με το ΔΝΤ, εφόσον, όπως είπε επιμείνει στο αίτημά του για επιπλέον φορολόγηση των κατώτατων στρωμάτων της κοινωνίας και όχι των πιο ισχυρών οικονομικά.

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε «βέλη» κατά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας τους ότι υπερασπίζονται τις πολιτικές της περιόδου 2010-2014, τη στιγμή που πρώην στελέχη του ΔΝΤ ισχυρίζονται ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές ήταν λανθασμένες.

 

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ανεργία μειώθηκε σημαντικά, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό, και επεσήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα πλέον, θα είναι οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 21:00 - 21 Φεβ 2017

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.