ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχη με το χρόνο για την επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

10:17 - 22 Φεβ 2017 | Οικονομία
Μάχη με το χρόνο για την επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
Του Γιώργου Αλεξάκη «Η νέα χρονιά βρίσκει πολλές επιχειρήσεις στα όριά τους. Δεχθήκαμε την προηγούμενη χρονιά ασφυκτικές πιέσεις σε επίπεδο τιμών και φορολόγησης. Καμία παραγωγική μονάδα δεν θα αντέξει τις συνθήκες αυτές» τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων. Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, επίσης, ζήτησε για άλλη μια φορά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων.
«Να βρεθεί το πολιτικό θάρρος ώστε να αλλάξει το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων» τόνισε ο Θ. Τρύφων. Πάντως με δεδομένο ότι η φαρμακευτική δαπάνη συρρικνώνεται και οι μειώσεις των τιμών είναι συνεχείς, η βιωσιμότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων απειλείται. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας σε πηγαδάκια χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας «κάθε μέρα γίνεται ένας αγώνας. Περιμένουμε πότε θα φύγει από την αγορά κάποιος για να πάρουμε μερίδια. Με τιμές τόσο χαμηλές πώς να βγουν εταιρίες» τόνιζαν με νόημα.
 
Άλλωστε η μέση τιμή των  Ελληνικών γενοσήμων διαμορφώθηκε στα 7 με 8 ευρώ μετά από μεγάλες μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, που κατά μέσο όρο αγγίζουν το 67%, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και το 80%. Όπως αναφέρουν, οι εξαντλητικές συνθήκες τιμολόγησης, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της κατανάλωσης και  τις επιπλέον επιβαρύνσεις μέσω των rebates και των clawback (αναγκαστικές εκπτώσεις και επιστροφές για την υπέρβαση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού) έχουν πλήξει την αγορά.
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το εξωνοσοκομειακό clawback και rebate για τη χρονιά που πέρασε αγγίζει τα 790 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα το νοσοκομειακό clawback για το 2016 υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα στελέχη της εγχώριας βιομηχανίας αφήνουν καρφιά στον τρόπο που τα ακριβά φάρμακα τιμολογούνται στην Ελλάδα.
 
Ο κ. Τρύφων μιλώντας σε ένα ακροατήριο με εκπροσώπους όλων των κομμάτων ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τον όγκο των συνταγών και να εξορθολογήσει την ασφαλιστική αποζημίωση.
 
Επίσης ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα δράσεις όπως η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης, η διαμόρφωση ενός πλαισίου διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, η ενθάρρυνσης της χρήσης νέων τεχνολογιών.
 
Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός δείκτη προστιθέμενης αξίας για τον κλάδο που θα αποτυπώνει το μέγεθος συμβολής στην εθνική οικονομία των εταιριών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΠΕΦ, η συμβολή της εγχώριας βιομηχανίας στο ΑΕΠ φτάνει στα 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.