ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η έκρηξη στα εταιρικά ομόλογα

16:39 - 01 Μαρ 2017 | Οικονομία
Η έκρηξη στα εταιρικά ομόλογα
Νέες δυνατότητες δίνει η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (αριθμ. Απόφασης 19/776/ 13.2.2017) που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για την ανάπτυξη της αγοράς εταιρικών ομολόγων διαπραγματεύσιμων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μιά απο τις βασικές καινοτομίες είναι οι δύο εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν για τον προσδιορισμό της τιμής, της απόδοσης και του επιτοκίου διάθεσης των ομολογιών. Ο προσδιορισμός πλέον μπορεί να γίνεται είτε απο την εκδότρια των ομολογιών, είτε με την διαδιακασία του βιβλίου προσφορών (book bulding).

 

Το καινούργιο στο θεσμικό πλαίσιο είναι η παροχή της δυνατότητας προσδιορισμού της τιμής, της απόδοσης και του επιτοκίου διάθεσης των ομολογιών και απο την εκδότρια εταιρεία. Μάλιστα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 , παράγραφος 3 της σχετικής απόφασης σε αυτήν την περίπτωση (προσδιορισμός απο την εκδότρια) τα στοιχεία και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει ο προσδιορισμός θα πρέπει να περιληφθούν στο ενημερωτικό δελτίο.

Ενα δεύτερο καινοτομικό στοιχείο έχει να κάνει με την ετησιοποιημένη απόδοση, ένα στοιχείο που μετράει πολύ στην απόφαση των επενδυτών.

 

Στο άρθρο 3 παράγραφος 5 διαβάζουμε: "Ο ανάδοχος , καθορίζει την τελική απόδοση, εντός του ανακοινωθέντος εύρους απόδοσης, καθώς και το επιτόκιο και την τιμή διάθεσης που εξάγουν την τελική απόδοση. Το επιτόκιο διάθεσης δύναται να ισούται της τελικής απόδοσης ή να υπολείπεται αυτής, έως 25 μονάδες βάσης".

 

Τέλος, διευκολύνονται οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές προκειμένου να προσέλθουν σε αυτές τις εκδόσεις και να επενδύσουν σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.