ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δραγασάκης: «Η θέση της χώρας μας στο ευρώ είναι δεδομένη»

09:12 - 16 Μαρ 2017 | Οικονομία
Δραγασάκης: «Η θέση της χώρας μας στο ευρώ είναι δεδομένη»
Toυ Γιώργου Αλεξάκη Την προσήλωση της κυβέρνησης στο ενωσιακό εγχείρημα και στην ζώνη του ευρώ εξέφρασε εμφατικά ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα "60 χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση" (1957-2017), που οργάνωσε χτες το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ευκαιρία της έκδοσης του συλλογικού βιβλίου, με επιμέλεια του Αναπληρωτή Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια, με τίτλο: "Ευρωπαϊκή Ένωση: Δημιουργία, εξέλιξη, προοπτικές".
«Η θέση της χώρας μας στο ευρώ είναι δεδομένη. Όμως δεν αρκεί να λέμε μόνο ότι θέλουμε να είμαστε στο ευρώ. Το ερώτημα στο οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε είναι ποιά Ελλάδα σε ποιά Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίσιμη ιστορική συγκυρία στις ανάγκες της χώρας, της νεολαίας και του λαού» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
 
Μάλιστα κατέκρινε τα σενάρια πολλαπλών ταχυτήτων της ΕΕ όπως εκπορεύτηκαν από την συνάντηση των τεσσάρων κρατών μελών στις Βερσαλλίες πριν λίγες μέρες.
 
«Πίσω από τις διαφορετικές ταχύτητες ή τους διαφορετικούς βαθμούς προθυμίας, κρύβονται βαθύτερα προβλήματα, συμφέροντα και αντιτιθέμενες πολιτικές. Όλα αυτά τα σχήματα παρακάμπτουν την πολιτική. Διότι η ταχύτητα είναι σημαντική. Όμως ακόμα πιο σημαντική από την ταχύτητα είναι η κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε. Διαφορετικές ταχύτητες λοιπόν για την υλοποίηση ποιών στόχων, με ποιά πολιτική; Πρέπει επομένως από τις «ταχύτητες» να περάσουμε στους συγκεκριμένους στόχους που επιδιώκουμε και στις πολιτικές με τις οποίες θέλουμε να τους  πετύχουμε» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης που έδωσε ένα περίγραμμα της Ελληνικής θέσης στον γεγνικότερο προβληματισμό που αναπτύσσεται για το μέλλον της ΕΕ.
 
«Η όποια στενότερη συνεργασία πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλα τα Κράτη-Μέλη που το επιθυμούν χωρίς εξαιρέσεις ή αποκλεισμούς. Πρέπει επομένως να αποκλεισθεί κάθε άμεση ή έμμεση ρύθμιση που οδηγεί σε κλειστές ηγετικές ομάδες που δημιουργούν ανισοτιμία μεταξύ των μελών. Πρέπει να αποτραπεί η μονιμοποίηση και η θεσμοποίηση των υφιστάμενων διαφορών» ανέφερε, ενώ για άλλη μια φορά υπογράμμισε την ανάγκη αμοιβαιοποίησης του χρέους με την έκδοση ευρω – ομολόγων.
 
«Ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση πρέπει να προβλέπει πολιτικές διαμοιρασμού του ρίσκου και ευρωπαϊκής εμβέλειας μηχανισμούς αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερχρέωσης, της χρηματοδότησης των επενδύσεων σε υποδομές  και εγγύησης των καταθέσεων»  είπε.
 
Τέλος αναφορικά με τις «φωνές» που ακούγονται για την ανακατανομή πόρων υπέρ των πολιτικών ασφάλειας και σε βάρος της ΚΑΠ, κάτι που «καίει» την Ελλάδα λόγω και των φημών περί ανεπάρκειας σωστής αξιοποίησης πόρων και καταλογισμών λόγω παράνομων επιδοτήσεων σημείωσε: «Πρέπει να αποκλειστεί εξαρχής κάθε συζήτηση για τη μεταφορά πόρων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα διαρθρωτικά ταμεία για τη χρηματοδότηση των αμυντικών αναγκών. Αντίθετα πρέπει να αναδείξουμε το οξύ πρόβλημα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και των ίδιων πόρων και τούτο γιατί η υπέρβαση της κρίσης  της Ε.Ε. δεν μπορεί να γίνει χωρίς ουσιώδη διεύρυνσή τους.».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.