ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα εργασιακά ποντάρει η κυβέρνηση για «πολιτικό αμπαλάζ» των μέτρων

09:15 - 24 Μαρ 2017 | Οικονομία
Στα εργασιακά ποντάρει η κυβέρνηση για «πολιτικό αμπαλάζ» των μέτρων
Τα ρέστα της στο πόκερ της διαπραγμάτευσης δίνει η κυβέρνηση στο μέτωπο των εργασιακών με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, που έχει στόχευση τόσο στο εσωτερικό όσο κι εκτός. Σε μια προσπάθεια αφενός να «ζεστάνει» την κοινοβουλευτική του ομάδα και αφετέρου να αποσείσει την πίεση των θεσμών σε όλα τα μέτωπα (ενεργειακό, δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, εργασιακό και τραπεζικό με τις εκκρεμότητες στη στελέχωση του ΤΧΣ να είναι κομβικές,) ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει ρελάνς.

Αποστέλλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι θέτοντας θέμα κοινοτικού κεκτημένου στην Ελλάδα για την ισχύ των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Η επιστολή

 

Στην επιστολή, ο κ. Τσίπρας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πρόσθεση της Ελλάδας είναι να υποστηρίξει τη Διακήρυξη της Ρώμης «καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση» ωστόσο συμπληρώνει ότι «για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις (των ευρωπαϊκών λαών), οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις.»

 

«Αυτές τις μέρες η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον», τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτός ο αγώνας «είναι ένας απ' τους λόγους που δεν τα παρατήσαμε πριν από δύο χρόνια, γιατί γνωρίζαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παλέψουμε για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από μια καλύτερη θέση, και τώρα έχουμε αυτή τη δυνατότητα».


«Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα», προσθέτει.

 

Σημειώνει επίσης ότι η Αθήνα σέβεται και τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».

 

Ομιλία Τσίπρα με καρφιά στη Ρώμη

 

Ο Πρωθυπουργός όμως δε στάθηκε μόνο στην κίνηση αυτή. Σ΄αυτό το κλίμα, μίλησε χθες το βράδυ σε εκδήλωση του δικτύου «transform! Europe» στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (με θέμα “Μία Ευρώπη για τον λαό από τον λαό”) σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο, προκαλώντας ερωτηματικά για το «μέχρι πού θα το φτάσει» εάν υψωθεί ευρωπαϊκό τείχος «ακόμη και στο θέμα της προσθήκης», όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας (με την διευκρίνιση των συνεργατών του, πάντως, ότι θέμα veto στη Διακήρυξη δεν τίθεται).

 

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας την κατηγόρησε ότι δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, την κληρονομιά της, το ίδιο το δικό της κοινωνικό μοντέλο. «Το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ, εξηγεί γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση», ήταν η πρώτη αποστροφή που προκάλεσε αίσθηση.

 

«Όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υψηλά, η Ευρωζώνη απαιτεί δράση για τη μείωση δημόσιων δαπανών. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε τώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ, αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για ‘ποτά και γυναίκες’ να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένων των υψηλών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών της», η φράση.

 

Κίνηση

 

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν αντιπερισπασμό ώστε να αποκρούσει την πίεση των δανειστών για αποδοχή ενός σκληρού πακέτου μέτρων. Έτσι χτες το πρακτορείο Reuters, μεταφέροντας το κλίμα στη Ρώμη με τις επιστολές Τσίπρα μετέδωσε ότι, η Αθήνα μέχρι στιγμής δε συναινεί στη Διακήρυξη της Ρώμης, που θα σφραγίσει την 60η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πάντως είναι προφανές ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τη βούληση των μεγάλων κρατών μελών να δώσουν μια πνοή ζωής στην Ένωση βάζοντας μια σειρά από θέματα με έμφαση τα εργασιακά. Μπορεί τα άλλα θέματα να είναι πολύ πιο ουσιαστικά με κορυφαία την πίεση για πώληση μονάδων της ΔΕΗ ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το εργασιακό έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό αλλά και περιθώρια κάποιας νίκης λόγω ισχυρών νομικών επιχειρημάτων.

 

Ουσιαστικά η Αθήνα προσπαθεί να αναδείξει την υποκριτική στάση κρατών μελών της ΕΕ που από τη μία ομνύουν στο κοινοτικό κεκτημένο κι από την άλλη ζητούν από την Αθήνα στη διαπραγμάτευση την καταπάτησή του.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:35 - 24 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.