ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 0,5% «κόβει» την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2017

15:15 - 24 Μαρ 2017 | Οικονομία
Στο 0,5% «κόβει» την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2017
Στο 0,5% περιορίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 η HSBC. Όπως προειδοποιεί, η χαμηλότερη ανάπτυξη θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις τόσο φέτος όσο και το 2018, με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα να κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, λόγω των παρατεταμένων καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις. Κατά συνέπεια, «βλέπει» νέα μέτρα το 2018.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αγωνίζεται. Μετά από δύο τρίμηνα θετικής ανάπτυξης, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά -1,2% το δ' 3μηνο του 2016. Παρόμοια πτώση είχε υπάρξει και το τρίτο τρίμηνο του 2015, μετά την εισαγωγή των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων.  Επίσης, το ΑΕΠ είναι σήμερα κατά 26,4% χαμηλότερα από ό, τι το 2007. 
Και τα επιμέρους στοιχεία της οικονομίας μόνο θετικά δεν είναι, αποδεικνύοντας την αστάθεια της χώρας. 

 

Για παράδειγμα, οι εξαγωγές μειώθηκαν το δ' 3μηνο του 2016 κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,5%.  Όμως η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε το δ' 3μηνο του 2016 (+0,2%) για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.  Η βιομηχανική παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 7,3% τον Ιανουάριο (παρά την πτώση στους τρεις από τους τελευταίους τέσσερις μήνες). 

 

Παρ 'όλα αυτά, είναι σαφές ότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση έχουν φέρει την οικονομία σε πολύ δύσκολη κατάσταση, με τη χώρα να βρίσκεται σε απελπιστική ανάγκη μιας νέας ένεση μετρητών. Οι καθυστερήσεις μπορεί επίσης να επηρεάζουν τις τράπεζες, καθώς ο συνολικός δανεισμός ήταν μειωμένος κατά 5,5% το Φεβρουάριο. 

 

Υπό αυτά τα δεδομένα, η HSBC μειώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017, στο 0,5%, από 1,7% προηγουμένως, και στο 2% για το 2018, από 2,4% προηγουμένως. 

 

Οι χειρότερες των αναμενομένων επιδόσεις αυτές, θα επηρεάσουν και τους δημοσιονομικούς στόχους. Το πρωτογενές πλεόνασμα τους δύο πρώτους μήνες του 2017 ήταν μικρότερο σε σχέση με πέρυσι (2,1 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ). 

 

Ο στόχος του 2017, όμως, εξακολουθεί να κρίνεται σε γενικές γραμμές ότι μπορεί να επιτευχθεί, αν και οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις διάσωσης θα μπορούσε να τον θέσει σε κίνδυνο. Για τον στόχο του 2018 (3,5% του ΑΕΠ), αντίθετα, είναι πιθανό να απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

Η συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου ανέδειξε τις διαφορές με αφορμή την αγορά εργασίας, τις συντάξεις, καθώς και ορισμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα, ωστόσο, φαίνεται να έχει συμφωνήσει να εγκρίνει τη νομοθεσία για τα μέτρα επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου του 2018. 

 

Υπό αυτά τα δεδομένα, η HSBC παραμένει αισιόδοξη ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να συμβεί σε ένα από τα επερχόμενα Eurogroup, είτε στις 7 Απριλίου είτε, το πιθανότερο, στις 22 Μαΐου. 

 

Αυτό θα μπορούσε επίσης να ξεκλειδώσει την πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, αν και αυτό δεν θα μπορεί να συμβεί μέχρι το προσεχές καλοκαίρι. 

 

Αλλά η παρατεταμένη καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια, ενόψει και της λήξης ομολόγων του Ιουλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 7 δισ. στην ΕΚΤ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.