ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελεσίγραφα Βερολίνου ενώ η Αγορά βοά: «Κλείστε τη Διαπραγμάτευση!»

15:57 - 04 Απρ 2017 | Οικονομία
Τελεσίγραφα Βερολίνου ενώ η Αγορά βοά: «Κλείστε τη Διαπραγμάτευση!»
«Ξεχάστε την πολιτική διαπραγμάτευση!». Αυτό διαμηνύει λακωνικά το Βερολίνο τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα, η οποία βαδίζοντας αμετανόητη στην ολέθρια γραμμή του 2015, επιμένει να αναζητεί πολιτικές διευθετήσεις επί ειλημμένων υποχρεώσεων.

Η διαπραγμάτευση που κατά τον κ. Τσίπρα θα ήταν ειδυλλιακός περίπατος και με βάση τον προγραμματισμό θα έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο, κινείται και πάλι επί ξυρού ακμής απειλώντας όπως προειδοποιεί η αγορά να εκτροχιάσει την Οικονομία σε πορεία μη αναστρέψιμη.

 

Σε πείσμα κορυφαίων θεσμικών παραγόντων του τραπεζικού συστήματος και του επιχειρηματικού κόσμου οι οποίοι συνιστούν σε δραματικούς τόνους «κλείστε τώρα την αξιολόγηση» το Μαξίμου επιμένει σε μια εξαρχής, προβλέψιμα αδιέξοδη πορεία, προσβλέποντας χωρίς ρεαλισμό, είναι αλήθεια, σε αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών μετά τις γερμανικές εκλογές.

 

Η παύση πληρωμών του Δημοσίου, εδώ και πέντε μήνες, η συγκέντρωση των αποθεματικών και δηλώσεις υπουργών όπως αυτές του Γ. Σταθάκη ότι «η διαπραγμάτευση για τη ΔΕΗ θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο», αλλά και του Δ. Τζανακόπουλου ότι «δεν είμαστε μόνοι στο τραπέζι- έχουμε συμμάχους», προϊδεάζουν από καιρό για ένα δράμα διαρκείας με αβέβαιη κατάληξη.

 

Η λογιστική προσέγγιση της κατάστασης εξάλλου, όπως σχολιάζουν στις Βρυξέλλες ναρκοθετεί κάθε στόχο για ανάταξη της Οικονομίας, δεδομένου ότι αντικειμενικά, το ψυχολογικό κλίμα είναι άκρως αρνητικό, οι προσδοκίες επιχειρηματιών και πολιτών βρίσκονται στο ναδίρ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει κάτω από το 2% (η πρόβλεψη για φέτος ήταν να φτάσει τα επίπεδα του 2,5%).

 

Το πράγμα με την ακατανόητη ακαμψία και καθυστέρηση του Μαξίμου συν τοις άλλοις, όπως επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι, αποκτά φαιδρή όψη, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έχει αποδεχθεί τη μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου σε αισθητά χαμηλότερα όρια, γεγονός που θα προκαλέσει εισοδηματικές απώλειες σε όλους τους φορολογούμενους και ειδικά στους ασθενέστερους.

 

Είναι προφανές και έχει καταστεί κοινός τόπος πλέον, ότι η συγκέντρωση των κυβερνητικών προσπαθειών σε αμφίβολης επιτυχίας στόχους, όπως οι ρυθμίσεις για το χρέος για λόγους και μόνο επικοινωνιακής διαχείρισης των μέτρων που περιλαμβάνει το οιονεί 4ο Μνημόνιο, επιβαρύνει τον λογαριασμό και ξαναφέρνει τη χώρα μπροστά σε υπαρξιακού χαρακτήρα αποφάσεις…

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.