ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ:Μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος για να συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

09:00 - 18 Απρ 2017 | Οικονομία
Λαγκάρντ:Μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος για να συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα
Toυς όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παρουσίασε εκ νέου η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το Ταμείο δεν θα δεχθεί παράλογες προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε συνέντευξη με ημερομηνία 12 Απριλίου 2017 που παραχώρησε στην Leading European Newspapers Association, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως εάν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Αναλυτικότερα, σε ερώτηση εάν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους σε σχέση με το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλεόνασμα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση, τόσο βραχυπρόθεσμα στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, όσο και ως προς το πιο μακροπρόθεσμο μονοπάτι. 

 

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα, ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ είναι λογικό, δεδομένων των όσων έχει περάσει η ελληνική οικονομία αλλά και της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. «Εάν οι Ευρωπαίοι έχουν διαφορετική άποψη, αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε ένα αβάσιμο μακροοικονομικό πλαίσιο», είπε. 

 

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, το Ταμείο είναι εφικτό να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, εάν ψηφιστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αν το χρέος αναδιαρθρωθεί ούτως ώστε να διευκολύνει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, η οποία γίνεται σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες του ΔΝΤ. «Συνεπώς, είναι εφικτό», είπε η Λαγκάρντ κάνοντας λόγο για πρόοδο στο πρώτο κομμάτι.

 

Διευκρίνισε ωστόσο, πως εάν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο σε συμφωνία με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «Βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, θα αποφασίσουμε πόσο χρέος χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί. Αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως χρειάζεται ένας βαθμός αναδιάρθρωσης».

 

Κληθείσα να απαντήσει για ποιο λόγο το ΔΝΤ καθυστερεί περισσότερο κι από το Eurogroup στις αποφάσεις για την Ελλάδα, η Λαγκάρντ εξήγησε πως υπάρχουν δύο πτυχές: αφενός οι σταθερές μεταρρυθμίσεις, αφετέρου το βιώσιμο χρέος, για το οποίο η συζήτηση μένει να ολοκληρωθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 18 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.