ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρίσι-Ουάσιγκτον-Αθήνα: Οι φρούδες ελπίδες και η άδηλη τύχη της αξιολόγησης

11:10 - 19 Απρ 2017 | Οικονομία
Παρίσι-Ουάσιγκτον-Αθήνα: Οι φρούδες ελπίδες και η άδηλη τύχη της αξιολόγησης
Στις πυκνές – προδιαγεγραμμένες – εξελίξεις των αμέσως επομένων ημερών φαίνεται πως ποντάρει κρυφίως η ελληνική κυβέρνηση, προτού μπει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για ενδεχόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Από την μία πλευρά, στην σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινά την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, η ελληνική αντιπροσωπεία εξακολουθεί να προσδοκά κάτι θετικό για το χρέος και για τα πλεονάσματα.

Εν αναμονή όμως και των ανακοινώσεων του ΔΝΤ για τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, που αναμένονται την Τετάρτη, οι δηλώσεις που έχουν προηγηθεί είναι σαφείς: τα μέτρα για το χρέος, όπως άλλωστε προβλεπόταν εξ αρχής, θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Το δήλωσε ξεκάθαρα η Κριστίν Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα, το έχει πει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε.

Υπό αυτήν την έννοια, το γεγονός ότι στην Αθήνα εξακολουθούν σε κάτι να ελπίζουν και να καλλιεργούν αυτήν την εντύπωση, γεννά κάποια ερωτήματα σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης και το αν πράγματι από την ερχόμενη εβδομάδα, οι συζητήσεις μπαίνουν στην τελική του φάση και τα μέτρα δρομολογούνται προς ψήφιση στη Βουλή.

Η δεύτερη παράμετρος που φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή και με προσδοκία ότι κάτι μπορεί να αποκομίσει, είναι οι γαλλικές προεδρικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Το γεγονός ότι ο αριστερός υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν εμφανίζεται με κάποια δυναμική στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει αναπτερώσει το ηθικό κάποιων στην Αθήνα, που αρχίζουν να πιστεύουν και πάλι ότι επίκειται μία αλλαγή στην Ευρώπη - έστω και αν ο Μελανσόν δηλώνει «εγώ δεν είμαι Τσίπρας».

Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες να εισέλθει ο υποψήφιος της Αριστεράς στον β΄γύρο θεωρούνται περιορισμένες, ενώ ένα σενάριο που θα τον έφερνε στις 7 Μαϊου αντιμέτωπο με την Μαρίν Λεπέν στην κούρσα για την προεδρία θεωρείται ούτως ή άλλως εφιαλτικό για το μέλλον της Ενωσης όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Το γεγονός πάντως ότι σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις στην Γαλλία φέρνουν τους τέσσερις υποψηφίους (Μακρόν, Φιγιόν, Μελανσόν, Λεπέν) ισοδύναμους, προμηνύει ούτως ή άλλως μία κρίσιμη αναμέτρηση, η οποία για τη Ευρώπη θα έχει σημασία, όχι όμως στον ίδιο βαθμό και για την Ελλάδα.

Το ότι όμως στην Αθήνα κάποιοι εξακολουθούν να προσδοκούν πολιτικά οφέλη από μία πολιτική εξέλιξη στην Γαλλία, είναι επίσης μία παράμετρος που γεννά αμφιβολίες ως προς τις πραγματικές προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση τις αμέσως επόμενες ημέρες...

A.K.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.