ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P: Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την εμπιστοσύνη

21:06 - 21 Απρ 2017 | Οικονομία
S&P: Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την εμπιστοσύνη
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε όλη την μεσογειακή Ευρώπη οι τρεις χώρες που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα - η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα - έχουν σημειώσει πρόοδο με διαφορετικό μεταξύ τους ρυθμό - αναφέρει η Standard & Poor's σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα.

"Η Ισπανία ηγείται μεταξύ των τριών, επιδεικνύοντας ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης, της κατανάλωσης και των εξαγωγών - ωθώντας μας να αναθεωρήσουμε το outlook της από σταθερό σε θετικό με την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο ΒΒΒ+" αναφέρει ο αναλυτής της S&P Marko Mrsnik.

 

Η πορτογαλική οικονομία, παρότι αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν της Ισπανίας, επίσης αναμένεται να παραμείνει σε τροχιά προς μία μέτρια ανάκαμψη. Μόνο η Ελλάδα δεν έχει επιδείξει ακόμη μία πιο σταθερή οικονομική αναζωογόνηση, κάτι που μεταξύ άλλων δείχνει, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζές της, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

 

Τόσο η Ισπανία, όσο και η Πορτογαλία, έχουν υποστεί σημαντικές εξωτερικές προσαρμογές, οδηγώντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους σε πλεόνασμα, σε σύγκριση με τα μη βιώσιμα εξωτερικά ελλείμματα που κατέγραφαν και οι δύο χώρες πριν το 2008. Οι εξαγωγές και των δύο χωρών, θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις προηγούμενες βελτιώσεις της ανταγωνιστικότητας και το αδύναμο ευρώ.

 

Οι αδύναμες τράπεζες της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μετατοπίσεις της πολιτικής, συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

 

"Θεωρούμε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και των επενδυτικών προοπτικών, θα εξαρτηθεί τελικά από την επιστροφή της εμπιστοσύνης και των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και την μείωση των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων του τομέα", αναφέρει ο αναλυτής της S&P.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.