ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Μικρό καλάθι» για την ανάπτυξη

16:00 - 02 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Μικρό καλάθι» για την ανάπτυξη
Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Πρώτον, εκτιμά ότι ο στόχος για 2,7% ανάπτυξη το 2017 είναι απίθανο να επιτευχθή και δεύτερον σημειώνει πως η υπεραπόδοση των στόχων φέτος, που ήρθε με αφαίμαξη των νοικοκυριών, μείωση καταθέσεων και αύξηση κόκκινων δανείων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, ουσιαστικά αποδυναμώνει τις πιθανότητες να επιτευχθεί ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα χρόνια.

Oι εξελίξεις στην οικονομία έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επενδύθηκαν στο τρέχον μνημόνιο και μπορεί να οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των δεδομένων του, με απρόβλεπτες συνέπειες, σημειώνουν οι συντάκτες της τριμηνιαίας έκθεσης Ιανουάριος – Μάρτιος 2017. Θεωρούν «απίθανη» την επίτευξη του στόχου για 2,7% ανάπτυξη το 2017, προβλέπουν περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, μείωση του ΑΕΠ και εκτροχιασμό όλων των στόχων του προϋπολογισμού και των φορολογικών εσόδων.

 

Στο κεφάλαιο συμπερασμάτων οι συντάκτες εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η χώρα μπορεί να αλλάξει σελίδα υπογραμμίζοντας πως «Η οικονομική κατάσταση το πρώτο τρίμηνο 2017 είναι απογοητευτική σε σχέση με τις προσδοκίες.Το πρώτο τρίμηνο του 2017 η οικονομία της χώρας δεν επέστρεψε σε στέρεη ανάκαμψη, παρά τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί επίσημα. Παραμένει σε μια ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση».

 

«Με δεδομένη την εξέλιξη το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και τη μεταφορά της στο νέο έτος, θα πρέπει η ελληνική οικονομία τα επόμενα τρίμηνα να κάνει άλματα, πράγμα βέβαια που εξαρτάται από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης (και ειδικά την ταχύτητα και ποιότητα των μεταρρυθμίσεων) και των εταίρων (ως προς την ελάφρυνση του χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων)» σημειώνεται για να προστεθεί «Αν η επιβράδυνση επιβεβαιωθεί, θα αμφισβητηθούν και οι λοιπές προβλέψεις του προϋπολογισμού για φορολογικά έσοδα και πρωτογενή πλεονάσματα. Έχουμε ενδείξεις ότι η χώρα κινδυνεύει να παγιδευτεί σε στασιμότητα διαρκείας καθώς κινείται γύρω από μηδενικούς ρυθμούς μεγέθυνσης , εφόσον δεν αλλάζει το παραγωγικό πρότυπο. Η οικονομία βρίσκεται συνεπώς σε ασταθή ισορροπία».

 

«Αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα εξελίξεων ήταν ότι παραμένει απαγορευτική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, καθώς η μέση μηνιαία απόδοση από το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 διαμορφώθηκε εκ νέου πάνω από 7%, μετά την υποχώρηση (για πρώτη φορά από το 2014) κάτω από το 7% (6,94%) τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ακολουθούσε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης ήδη από το Σεπτέμβριο του 2016» αναφέρεται σε άλλο σημείο.

 

Στα θετικά, υπολογίζεται ως «πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία» η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς η οποία ανοίγει το δρόμο για την οριστική τεχνική συμφωνία (Staff level Agreement).

 

Το Γραφείο θεωρεί βέβαια πως αυτό θα έπρεπε να συμβεί νωρίτερα, υπογραμμίζοντας πως η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της β` αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τους νέους φόρους που επεβλήθησαν το 2016 και την μη επίλυση των κοκκινων δανείων, αποτελούν τους βασικούς λόγους που κάνει αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:41 - 02 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.