ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο… μασάζ από Τσακαλώτο: Στα 6.250 ευρώ το αφορολόγητο

17:15 - 11 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Νέο… μασάζ από Τσακαλώτο: Στα 6.250 ευρώ το αφορολόγητο
Το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα για το 2019 και το 2020 βρίσκεται προ των πυλών της Βουλής, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναλαμβάνει εκ νέου να ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Σε ένα ακόμη… μασάζ προς τους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως τελικά το αφορολόγητο δεν θα πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει και ανέφερε πως το αφορολόγητο ποσό για τον άγαμο έκλεισε τελικά στα 6.250 ευρώ.

 

Παράλληλα, είπε ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από τον Ιούλιο στο 13%, από 24% που είναι τώρα.

 

Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε επίσης νέες διευκρινίσεις για το πώς και πότε θα εφαρμοστούν μέτρα και αντίμετρα. Όπως τόνισε,  οι δανειστές στο κείμενο του Μνημονίου παίρνουν ως βάση υπολογισμού των στόχων το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και το 2020.

 

«Για παράδειγμα, για το 2019 στον στόχο 3,5% προσθέτουν 1% τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό.  Άρα 3,5 + 1 = 4,5% πλεόνασμα. Άρα έχεις 1% δημοσιονομικό χώρο για ενεργητική πολιτική. Έτσι μπαίνουν τα αντίμετρα. Πιάνεις, για παράδειγμα, 3%; δηλαδή το μισό από το στόχο, τότε πάει 3%+1% (τα μέτρα για τις συντάξεις) = 4%. Επομένως, έχει δημοσιονομικό χώρο 0,5% για ενεργητικές πολιτικές. Άρα τα αντίμετρα που θα πάρεις θα είναι τα μισά» όπως είπε. 

Άλλο σενάριο, με το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί και ο κόφτης, το οποίο και αναφέρει το Μνημόνιο, είναι να πιάσει η κυβέρνηση στόχο 2% -τότε έχουμε συν 1%. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει καθόλου θετικά μέτρα και μάλιστα ενεργοποιείται ο κόφτης με προσαρμογή 1,5%.

 

Σε πιο δύσκολη θέση έναντι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δέχθηκε «καταιγισμό» ερωτήσεων για τα ύψη των εισφορών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες είπε πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως καταγγέλλουν οι φορείς και οι ενώσεις και επιφυλάχθηκε να εξηγήσει με λεπτομέρειες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.