ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Ναυάγιο στις συζητήσεις-Ούτε δόση, ούτε χρέος-Τον Ιούνιο τα... σπουδαία

00:23 - 23 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Eurogroup: Ναυάγιο στις συζητήσεις-Ούτε δόση, ούτε χρέος-Τον Ιούνιο τα... σπουδαία
Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε περίπου 8 ώρες, το Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς συνολική συμφωνία. Μεγάλο αγκάθι παραμένει το θέμα του χρέους και φυσικά η διαφορετική προσέγγιση, ΔΝΤ - Γερμανίας. Ο Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, αλλά το ζήτημα του χρέους, παρά τις προσπάθειες, παραμένει ανοιχτό, ενόψει του επόμενου Eurogroup, στις 15 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο. Δεν έκλεισε ούτε η β` αξιολόγηση και παίρνει παράταση η εκταμίευση της δόσης.

Οι συζητήσεις των θεσμών και των κρατών μελών θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο, ώστε να βρεθεί λύση και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

 

Το Eurogroup, πάντως, επιβεβαίωσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς για την ολοκλήρωση της β` αξιολόγησης και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο ζήτημα του χρέους, αφήνει ανοιχτά όλα τα ζητήματα.

 

Οι διαδικασίες και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο να υπάρξει η πολυπόθητη συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

 

"Κάναμε τεράστια πρόοδο σε επίπεδο θεσμών και φυσικά το Eurogroup αποδέχθηκε τις σχετικές εκθέσεις. Έχει γίνει δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση και έτσι εμείς μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση το καλοκαίρι", ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Είπε επίσης πως για το θέμα του χρέους δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει σύντομα και θα γεφυρωθούν οι διαφορές:

 

"Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορέσαμε να μπούμε και στο θέμα του χρέους. Μπήκαμε σε βάθος στο θέμα, αλλά δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε μία συνολική και οριστική συμφωνία. Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να καταλήξουμε στο τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε για το ελληνικό χρέος".

 

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως το ΔΝΤ θα συνεδριάσει και εσωτερικά για να αποφασίσει τι θα πράξει, αλλά υπογράμμισε πως παράλληλα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να βρεθούν οι ισορροπίες που απαιτούνται για να κλείσει η συνολική συμφωνία. "Είναι σημαντικό το Ταμείο να αποφασίσει πριν το καλοκαίρι αν θα μείνει στο πρόγραμμα", σημείωσε.

 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως υπήρξε συζητήση για τα πλεονάσματα και συμφωνία ότι πρέπει να παραμείνουν στο 3,5% για πέντε χρόνια.

 

"Υπήρξε σημαντική πρόοδος στα προαπαιτούμενα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς. Μένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες, με κορυφαίο το ζήτημα του χρέους.Απόψε έγιναν αναλυτικές συζητήσεις. Δεν βγάλαμε συμπέρασμα, αλλά προχωρήσαμε σημαντικά. Στο επόμενο Eurogroup του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, νομίζω θα μπορέσουμε να επισφραγίσουμε τη συμφωνία", τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.

 

"Η Ελλάδα ήδη έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να υπερκεράσει τη διαδικασία του ελλείμματος", είπε ακόμα ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε με νόημα: "Είναι κρίμα να μεταθέσουμε την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του ελλείμματος για αργότερα".

 

Από τη μεριά του ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως "είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις όταν υπάρξει η συμφωνία".

 

"Δεν είχαμε επίσης απόλυτη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους", σημείωσε για να προσθέσει πως "είχαμε ήδη μια ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές της Ελλάδας το 2012 & το λαμβάνουμε υπόψη μας".

Τελευταία τροποποίηση στις 01:39 - 23 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.