ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιο... διαλλακτικό το ΔΝΤ: Έχουμε ξαναστηρίξει πρόγραμμα χωρίς εκταμίευση

17:54 - 25 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Πιο... διαλλακτικό το ΔΝΤ: Έχουμε ξαναστηρίξει πρόγραμμα χωρίς εκταμίευση
Το ΔΝΤ, διά μέσου του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, δεν κάνει πίσω σχετικά με τις αξιώσεις του για παραμονή στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, αφήνει ανοιχτό παράθυρο παραμονής, χωρίς την εκταμίευση χρημάτων.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gerry Rice, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ήταν πιο διαλλακτικός από άλλες φορές. Επανέλαβε βέβαια πως το Ταμείο χρειάζεται δύο πυλώνες στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να αποφασίσει τη συμμετοχή του σε αυτό, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει πως υπάρχει διάθεση για συμφωνία στις 15 Ιουνίου, καθώς και εναλλακτικές επιλογές.

 

Ο ένας πυλώνας στον οποίο επιμένει το ΔΝΤ είναι η νομοθέτηση ενός ισχυρού πακέτου μεταρρυθμίσεων, κάτι που, όπως τόνισε, έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και ο δεύτερος η παροχή σαφών εγγυήσεων από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων για την βιωσιμότητα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

 

Σύμφωνα με τον Gerry Rice, οι εν εξελίξει συζητήσεις εστιάζουν στο δεύτερο σκέλος το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως είπε, σημειώθηκε πρόοδος τη Δευτέρα στο Eurogroup, αλλά δεν κατέστη δυνατή μία συνολική συμφωνία.

 

Κληθείς να αποκαλύψει ποια ήταν η πρόταση που έκανε το ΔΝΤ στο Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Rice αρνήθηκε καθώς όπως είπε "δεν θα ήταν πρέπον να κάνω δηλώσεις για το τι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες”, αλλά είπε ότι "υπάρχει πλήθος επιλογών και τρόπων με τους οποίους μπορεί να επιλυθεί το θέμα”. "Εξετάζουμε όλες τις επιλογές” επανέλαβε και σημείωσε ακόμα πως Η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να διευκρινιστεί σε κάθε της λεπτομέρεια πριν από την έγκριση της από το Δ.Σ.

 

Σε αυτό το σημείο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς την εκταμίευση χρημάτων. Όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά, η επί της αρχής έγκριση ενός προγράμματος χωρίς την άμεση εκταμίευση χρημάτων, "είναι κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν”. 

 

Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές επιλογές στο πλαίσιο των κανόνων του Ταμείου, δήλωσε ακόμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:26 - 25 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.