ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος: Ο Σόιμπλε εργάζεται για λύση-Ερωτηματικό το QE-Στόχος οι αγορές

19:48 - 29 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Τσακαλώτος: Ο Σόιμπλε εργάζεται για λύση-Ερωτηματικό το QE-Στόχος οι αγορές
"Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Περισσότερο ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση στο θέμα της Ελλάδας παρόλα όσα είπε στο Eurogroup της 22 Μαϊου". Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη Δευτέρα, μιλώντας στους ανταποκριτές του ξένου τύπου στην Αθήνα. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι "αναζητούμε μία καλή λύση και όχι μια τέλεια λύση".

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συμφωνία που βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε από την πλευρά μας. Η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά των πιστωτών και του ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην πάρουμε αυτήν τη συνολική συμφωνία», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ εξέφρασε την αγωνία του για ποιο λόγο μία συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι αυτή τη στιγμή εφικτή.  «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτυγχάνεται συμβιβασμός», είπε.

 

Παραδέχθηκε ότι θα είναι πολύ αργά εάν η συγκεκριμενοποίηση των δράσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναβληθεί για το 2018, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν το 2018. Δεν πηγαίνουμε πέραν της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».

 

Για την ένταξη της Ελλάδας στο QE είπε πως είναι δύσκολο θέμα, παραδεχόμενος ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και... «όπως ο Κύριος μας λειτουργεί πολλές φορές με μυστήριους τρόπους».

 

«Δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνει η ΕΚΤ, αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι αυτό που βασικά ζητάμε είναι η πρόσβαση στις αγορές. Το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό, με το QE, με το ΔΝΤ μέσα ή έξω, δεν γνωρίζω. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν και αυτοί τις δικές τους στρατηγικές και απόψεις και δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από τους άλλους».

 

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται να εκτιμά ότι υπάρχει ζωή και χωρίς το QE, καθώς τόνισε ότι «ακόμη και χωρίς το QE αυτό δεν θα σημάνει ότι η Ελλάδα θα στερηθεί την πρόσβαση στις αγορές», προσθέτοντας ότι εάν έχουμε μία ικανοποιητική λύση στις 15 Ιουνίου, η πολιτική βούληση για έξοδο στις αγορές θα υπάρχει και θα αποφασίσει ο ΟΔΔΗΧ, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι «να δοκιμάσουμε τα νερά στις αγορές».

 

Υποστήριξε τέλος ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην εφαρμογή των 140 προαπαιτούμενων (καθώς έχουν υλοποιηθεί τα 125). 

 
Τελευταία τροποποίηση στις 19:57 - 29 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.