ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκλειστική μελέτη της Ευρωβουλής:Η ελληνική κυβέρνηση έφερε φτώχεια κι ανεργία

20:18 - 31 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Αποκλειστική μελέτη της Ευρωβουλής:Η ελληνική κυβέρνηση έφερε φτώχεια κι ανεργία
Εμπιστευτικό έγγραφο ενημέρωσης, που κατ’ αποκλειστικότητα εξασφάλισε ο Reporter.gr και μόλις σήμερα διανεμήθηκε σε συγκεκριμένους παραλήπτες, καταρρίπτει το μύθο της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση και ρίχνει απάνω της βαρύτατες ευθύνες, για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΗ χώρα στην ΕΕ, που έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας στην Ευρώπη.

Στο έγγραφο, που συντάχθηκε από το Τμήμα Πολιτικής της Ομάδας Παρακολούθησης της Ελλάδος, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζεται ότι, «Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ (ποσοστό ανεργίας 23,6%, ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας 17%, ποσοστό ανεργίας των νέων 47,3% το 2016).»

Το 2016, το 12% των νέων ηλικίας 15-24 ετών ήταν άνεργοι στην Ελλάδα, αποκαλύπτει το έγγραφο, σημειώνοντας ότι, συνολικά, ένας στους δύο νέους ήταν άνεργος τη χρονιά που πέρασε.

Επιπλέον, επισημαίνεται ιδιαίτερα στην μελέτη, περισσότεροι από έναν στους τρεις Έλληνες ζουν σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (35,7% το 2015), παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης τους μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2014.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει μεταξύ των χωρών με υψηλότερο κίνδυνο φτωχοποίησης του πληθυσμού, τονίζεται και υπογραμμίζεται ότι, αυτή τη στιγμή, ένας στους πέντε έλληνες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της εισοδηματικής φτώχειας.

Αναλύοντας τις εξελίξεις της ανεργίας σε πέντε χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα διάσωσης (Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα) , η σχετική μελέτη συμπεραίνει ότι, ενώ στις τέσσερις απ’ αυτές τις χώρες η ανεργία άρχισε να μειώνεται, προτού ολοκληρωθούν τα προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει η πλέον ανησυχητική περίπτωση.

Ακόμα κι αν υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική κρίση και η κρίση της απασχόλησης έχουν περάσει, η ανάκαμψη που παρατηρείται είναι ιδιαίτερα ελλιπής, υποστηρίζεται απερίφραστα στην μελέτη.

Δίνοντας δε την χαριστική βολή στις πολιτικές των μαθητευόμενων μάγων της παρούσης κυβέρνησης, η μελέτη «χρεώνει», εμμέσως πλην σαφώς, τα ρεκόρ στην ανεργία και τη φτώχεια που κατέκτησε η Ελλάδα, στα «διαπραγματευτικά καμώματα» της παρούσης κυβέρνησης.

Αναφέρει δε συγκεκριμένα ότι:

*Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (Αύγουστος 2015 - Αύγουστος 2018). Μετά από παρατεταμένες και αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις, στις 8 Ιουλίου 2015 η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ έστειλε αίτημα για στήριξη σταθερότητας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να αποφευχθεί η εθνική αφερεγγυότητα.

*Η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων απέρριψε τις προτάσεις λιτότητας από τους πιστωτές της χώρας σε δημοψήφισμα που διεξήχθη τρεις ημέρες νωρίτερα.

*Το υπογεγραμμένο πρόγραμμα προσαρμογής θέτει ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ και συνταξιοδότησης, την ιδιωτικοποίηση περαιτέρω κρατικών περιουσιακών στοιχείων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα λαμβάνει οικονομική βοήθεια μέχρι 86 δισ. Ευρώ. Τα πακέτα δανείων από το ΕΜΣ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μακράν τα μεγαλύτερα που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Τα δύο όργανα κατέχουν το ήμισυ του χρέους της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα αυτό εκτελείται σταδιακά από το δεύτερο κυβερνητικό συμβούλιο που έχει εγκατασταθεί το Σεπτέμβριο του 2015 και για να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις διάσωσης, ο πρωθυπουργός Τσίπρας ανασχημάτισε την κυβέρνηση του τον Νοέμβριο του 2016.

*Τα μέτρα για περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα χαμηλά εισοδήματα, υψηλότερες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μεταβολές στο εργατικό δίκαιο, θα έπρεπε να επικυρωθούν πριν την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στις 22 Μαΐου, προκειμένου να συζητηθεί η αναθεώρηση του προγράμματος και να εγκριθεί η καταβολή της δόσης των 7 δις ευρώ.

* Η ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται να επιταχυνθεί το 2017 με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% να εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος ΕΜΣ. Το 2016, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% και το 2015 κατά 0,2%. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να συρρικνωθεί ελαφρά στο 177% του ΑΕΠ το 2017 σε σύγκριση με το 180% το 2016 και να επιστρέψει στα επίπεδα του το 2015 (177%).

*Ωστόσο, η μεγαλύτερη διάρκεια της ανεργίας μειώνει την πιθανότητα εξεύρεσης εργασίας λόγω απώλειας επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, εργασιακών συνηθειών και συχνά και κοινωνικών δεξιοτήτων. Στις χώρες όπου τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας ή ελάχιστου εισοδήματος δεν υπάρχουν ή βρίσκονται στην ατζέντα πολιτικής όπως στην Ελλάδα, οι μακροχρόνια άνεργοι εξαρτώνται από την προστασία και τη στήριξη της διαβίωσης από τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη.

Ακολουθεί επισυνημμένο το πλήρες κείμενο στην αγγλική.

 

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 20:25 - 31 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.